Kuga "jede" i prerađivače mesa, masovno se spremaju za bankrot

Afrička svinjska kuga je desetkovala svinjski fond u Kini, najvećem svetskom proizvođaču svinjskog mesa

Francuski proizvođači mesnih prerađevina trpe pritisak rastućih cena svinjskog mesa, uzrokovan epidemijom afričke svinjske kuge koja je desetkovala svinjski fond u Kini, i upozoravaju na moguća bankrotstva u tom sektoru, piše Rojters.

Afrička svinjska kuga se proširila u kontinentalnom delu Kine od avgusta prošle godine, ubijajući milione životinja i primoravajući Kinu, najvećeg svetskog proizvođača svinjskog mesa, da se okrene uvozu početkom ove godine.

Milioni životinja uginuli u Kini zbog kuge, Foto: Pixabay

Kao domino efekat toga, cene živih svinja u Francuskoj su od početka marta porasle za 24 odsto, a cene nekih sastojaka koji se koriste u proizvodnji delikatesa, kao što su kobasice, kuvana šunka i pršuta, skočile su čak 30 procenata, stvarajući problem proizvođačima da taj porast cena prenesu na klijente, kažu iz asocijacije mesne industrije FICT.

- Ova povećanja cena kažnjavaju naša preduzeća, jer su ranije potpisani komercijalni ugovori zasnovani na istorijski niskim cenama, a sada moramo da ubeđujemo klijente da prihvate povećane cene - izjavio je novinarima predsednik FICT-a Bernar Vala.

PREGOVORI TRGOVACA I DOBAVLJAČA

Sporazumi između dobavljača i trgovaca se u Francuskoj dogovaraju jednom godišnje i zatvaraju se krajem februara. Kupci posle toga nisu obavezni da prihvate povećanje cena ukoliko u ugovoru nema posebne klauzule koja to predviđa.

Vala je upozorio na moguće bankrote ukoliko poskupljenje sirovine ne bude moglo da se prenese na kupce.

Prosečne cene svinjskog mesa u EU porasle su za 21,9 odsto od prošle godine, Foto: Profimedia/AFP

- Nijedna kompanija ne može da preživi ako ne bude izmena ugovora sa kupcima - rekao je on, dodajući da je skoro izvesno da će cene nastaviti rast.

GUBICI

Vala je naveo da je oko 30 odsto francuskih proizvođača mesnih prerađevina već zabeležilo gubitke u 2017. godini zbog rasta cena sirovina, i da je taj procenat verovatno ostao isti za 2018. godinu.

Prosečne cene svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasle su za 21,9 odsto od prošle godine, pri čemu je nagli skok zabeležen od početka marta, prema zvaničnim podacima EU objavljenim danas.

Izvoz svinjskog mesa iz EU u Kinu skočio je za 25,9 procenata u prva tri meseca 2019. godine u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci.

VIDEO:  Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf.rs /Tanjug)