Kupinari očajni, prete blokadom: Otkupna cena za dan pala sa 100 na 35 dinara

Sumnja se u monopolski dogovor

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da su kupine u Valjevu do juče otkupljivane po 80 do 100 dinara za kilogram, a odjednom je cena u celoj zemlji odjednom pala na 35 dinara, pa postoji osnovana sumnja u monopolski dogovor otkupljivača.

- Cena kupina je pala preko noći jer su se vlasnici hladnjača dogovorili da opljačkaju seljake koji me od jutros neprestano zovu i ne znaju u očaju šta da rade - rekao je Radović za Betu.

Radović je pozvao „nadležne državne institucije i predsednika države Aleksandra Vučića da se konačno uključi u rešavanje problema niske otkupne cene malina i kupina koja vlasnicima hladnjača omogućava astronomske zarade što se može videti po njihovom ličnom bogatstvu“, rekao je Radović.

- Pozivam sve proizvođače kupina koji me od jutros zovu iz svih krajeva Srbije i žale se da je cena naglo pala da sedam dana ne beru i prodaju kupine, a ako cena ne poraste blokiraćemo celu Srbiju - rekao je Radović i dodao da je „to poslednja opomena državi koja ne reaguje“.

On je rekao da su kupine prošle godine otkupljivane po ceni od 35 do 40 dinara po kilogramu, a izvezene su i prodate po 180 do 250 dinara, a da na lageru nije ostalo ništa.

- Kako je moguće da paradajzu skoči cena na 200 dinara kada ga nema a to tržišno pravilo ne važi kod malina i kupina čiji je rod unišilo nevreme i svelo na oko trećinu - kazao je Radović.

(Telegraf Biznis/Beta)