Naši ratari duguju dve milijarde evra državi! Rešenje se nazire

Intenzivno se radi na rešavanju problema penzijskog i invalidskog osiguranja za naše zemljoradnike, ali će pokrivanje višedecenijskog nagomilanog duga zavisiti i od prihoda samih poljoprivrednih gazdinstava

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada već neko vreme, sa ekspertima iz Svetske banke, radi na rešavanju problema penzijskog i invalidskog osiguranja za poljoprivrednike, a pozitivan ishod se očekuje sledeće godine.

- Prema informacijama ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, imamo prve obrise modela kako bismo to mogli da uradimo, i radeći ovom dinamikom očekujemo da će se to dogoditi u trećem kvartalu 2020. godine - odgovorila je Brnabić na pitanje Arpada Fremonta, a vezano za rešavanje problema penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika.

Ona je navela i da će se raditi na rešavanju decenijskih dugova i pravljenju novog sistema u zavisnosti od prihoda koje ostvaruju poljoprivredna gazdinstva. Trenutni dug je dve milijarde evra, a postoji od 1986. godine. Premijerka Srbije navodi da je aktuelna vlast dosta uradila za poljoprivredu, ali da još ima posla.

- Mi uvodimo red u ovu oblast u kojoj ranije nije bilo nikakvog reda, poljoprivrednici su bili prepušteni sami sebi u neuređenom sistemu - kaže Ana Brnabić i podseća da je prvi put uvedeno pravo na porodiljsko za žene u poljoprivredi, što je, kako ocenjuje, izuzetno važno jer vlast nastoji da poljoprivrednim proizvođačima obezbedi bolje uslove za život.

(Telegraf Biznis/Tanjug)