Dide, povratnik iz Austrije, oživeo napuštena imanja: "Sve ovo radim zbog potomaka, ne žalim novca"

Dok su drugi skeptični prema onome što radi, vredni penzioner ne odustaje. Kaže da sve što radi, ne radi zbog sebe, već unuka i njihovog boljeg sutra

Dide Sekulić / Foto: Printskrin/RTS

Dide Sekulić (70) iz Rogačice kod Bajine Bašte, po sticanju penzije u Austriji, vratio se u rodni kraj u kome je kupio gotovo 60 hektara zemlje. Tu je zasadio smrče, jele, kestenje, orahe, divlje trešnje i bundeve.

Iako na imanju uzgaja i svinje, koje hrani organskom hranom, kaže da od svega toga nema posebnu korist, jer će istinske "plodove" njegovog truda ubirati potomstvo, zbog kojeg je sve to i uradio, prenosi RTS.

Nekada napuštena i zarasla imanja na više lokacija u bajnobaštanskoj Rogačici i Svojdrugu, danas su zasadi koje je kupio, očistio i pošumio Dide Sekulić, sa hiljadama stabala različitih vrsta drveća i voća.

- Velika je to cifra novca, ali nikad ništa nisam računao. Nikome ne polažem račune, malo žena i deca kukaju na mene što to radim, ali mislim da će doći vreme kada će videti kako je to unosno - priča Dide.

I drugi, kaže, sumnjičavo gledaju na to što radi, ali on ne odustaje. Iz godine u godinu proširuje zasade i šume, mahom sadnicama iz svog rasadnika.

- Sve što imam popunjeno na imanju, sve je ovde proizvedeno, osim smrče i jele koje sam morao da kupim. Najviše imam rodnog oraha od 18 do 20 hiljada, zatim divlje trešnje, crni orah, a o bagremu da i ne pričam - navodi ovaj vredni penzioner, i dodaje da ima dvoje stalnih radnika i one koje povremeno angažuje.

- Ja sam tu već desetak godina, radim. Sadili smo smrču jelu, orah, crni orah, mečju lesku, divlju trešnju, kesten. Kad dođe jesen, krenemo da ubiramo orah i kesten - navodi Slavojka Stanić, iz Bajine Bašte.

Sekulić kaže da "uživa u onome što voli, u tome da ostane nešto iza njega". I mada su rezultati njegovog rada već vidljivi svuda po selu, tu nije kraj. Na proleće sledi novo čišćenje, prored i ko zna, možda još neka parcela i novi zasad, u ovom kraju nesvakidašnjeg voća i drveća.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Foto: RTS)