Farma je proizvela 3D biftek: Ćelije se štampaju, a meso ima mišiće i masti kao "pravo"

Ribeye steak (odrezak) se najčešće priprema dinstanjem ili grilovanjem. To je čisto mišićni deo rebara, oslobođen od kostiju, što mu daje takvu mekoću

Foto: Unsplash

Razne promene se dešavaju na tržištu hrane, a laboratorijski stručnjaci sve više "zalaze" tamo gde je to pre bilo nemoguće. Posle veštačke piletine i morskih plodova, na red je došla i govedina.

Naime, izraelska farma "Aleph Farms Ltd." pravi specijalnu ribeye šniclu (jedan od najkvalitetnijih i najukusnih komada mesa koji se može dobiti rasecanjem rebara), koristeći trodimenzionalni (3D) "bio-štampač" i ćelije goveda.

U tom poduhvatu udruženi su sa Fakultetom za biomedicinski inženjering, pri "Technion-Israel Institute of Technology", a kako se navodi - reč je o mesu, pravoj šnicli bez klanja. Kompanija je juče izdala saopštenje, a ovome piše Blumberg.

Tehnologija firme podrazumeva štampanje živih ćelija koje se inkubiraju da rastu, diferenciraju se i integrišu, da bi stekle teksturu i kvalitete pravog bifteka.

Sadrže mišiće i masti kao kod pravog mesa, kažu iz kompanije, dodajući da se proizvod može pohvaliti istim atributima "ukusnog, mekanog, sočnog bifteka, koji biste kupili od mesara".

Rastuća potražnja za mesnim alternativama povećala je prodaju biljnih pljeskavica i kobasica. Iz "Aleph Farms Ltd." kažu da sada mogu proizvoditi bilo koju vrstu odrezaka, i planiraju da prošire svoj portfolio kvalitetnih mesnih proizvoda.

Kompanija je prošle godine rekla da se udružuje sa kompanijom "Mitsubishi Corp.", kako bi u Japan donela govedinu uzgojenu u laboratoriji.

Inače, Ribeye steak se najčešće priprema dinstanjem ili grilovanjem. To je čisto mišićni deo rebara, oslobođen od kostiju, što mu daje takvu mekoću. Lako se priprema, a veoma je bogatog ukusa.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)