Srbija sve dominantnija u proizvodnji sladoleda: Porastao i izvoz, najviše u ove zemlje
U 2018. proizvedeno je 22.313 tona, a pretprošle godine čak 33.875 tona
Proizvodnja sladoleda u Srbiji poslednjih godina raste, a prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), naročito veliki rast beleži se od 2019, kada je proizvedeno 51 odsto više sladoleda nego godinu dana ranije.
U 2018. proizvedeno je 22.313 tona, a pretprošle godine čak 33.875 tona.
Tokom 2020, proizvodnja je bila približna rekordnoj 2019. godini i iznosila je 33.818 tona. Ranijih godina bi, pokazuju podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, u Srbiji bilo proizvedeno tek nešto više od 20.000 tona.
Recimo, 2016. ta brojka je iznosila 20.202 tone, a 2017. godine - 21.415 tona. Sa porastom proizvodnje, raste i izvoz ove letnje poslastice, te je tako 2020. izvezeno 22.230 tona, što je tri puta više nego 2016. godine.
Najveće količine sladoleda, srpski proizvođači izvoze u zemlje našeg regiona, a najviše u Bugarsku, Grčku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku. Međutim, sladoled se izvozi i u Veliku Britaniju, Nemačku, Španiju.
Osim velikih fabrika sladoleda, koje proizvode najveće količine i zapošljavaju oko 2.000 radnika, sladoled u našoj zemlji pravi i oko sto malih zanatskih proizvođača.
(Telegraf Biznis)