Rod desetkovan, domaćice sumorne: "Ako tegla treba da košta 1.200 dinara, onda neću ni praviti za prodaju"
Loša situacija za ovogodišnji ajvar
Posledice dugotrajne suše već su vidljive na pijačnim tezgama gde su cene povrća naglo skočile, ponuda manja, a kvalitet sve lošiji. Domaćice koje su ranije nego uobičajeno počele da pripremaju zimnicu su zabrinute i priznaju da je odlazak na pijacu veoma stresan.
- Uvek u vreme pripremanja zimnice cene porastu, ali ove godine je sve baš preskupo. Paprika babura košta 150 dinara, a kilogram "roge" za čak 200. I kilogram paradajza ne može da se kupi jeftinije od 200 dinara, a mora da se prebira - jada se Šapčanka na pijaci i priznaje da će "teška srca" odustati od pripremanja domaćeg ajvara.
Proizvođači u Banovom Polju, nezvaničnoj prestonici paprike u Mačvi, negoduju zbog pitanja o visokoj ceni i ističu da oni neće više zaraditi pošto je rod paprike desetkovan.
- Mnogo manje je rodila i slabo je pomoglo što smo često i obilno zalivali. Samo smo imali veći trošak. Tukao je jednom i grad, a zbog vrućine koja traje mesec dana javljale su se bolesti, a sada kad treba da se bere i ono što valja napale su smrdibube. Poslednji toplotni talas je dokrajčio papriku, pa su plodovi neujednačeni, sa ožegotinama od sunca i lošijeg kvaliteta - pokazao je razočarano papriku na svojoj njivi jedan proizvođač.
Domaćica Željka Mitrašinović je prošle godine napravila i prodala 1.000 tegli ajvara od barene i pečene paprike. Ove će, po svemu sudeći, spremiti tek toliko da obezbedi svoje najvernije mušterije i nekoliko tegli za sopstveni špajz.
- Tridesetak tegli je do sada bilo naručeno i to sam prodavala po 800 dinara, a za dalje još nisam odlučila. Paprike nema, na kvantašu u Šapcu juče su bila samo dva prodavca, a što može da se nađe lošeg je kvaliteta i skupo. Ako tegla treba da košta 1.200 dinara i više, onda verovatno neću ni praviti za prodaju - kaže Željka.
Ova domaćica dodaje da je navikla svoje kupce na kvalitet i pristupačnu cenu i zato je svake godine morala da napravi više ajvara od prethodne. Ove godine, međutim, najviše zbog dugotrajne suše, ona i druge domaćice teško će napraviti dobar domaći ajvar, pa će zimus na trpezama biti više industrijskog iz nekog marketa, sa akcijskom cenom.
(Telegraf Biznis)