Hrvatska poljoprivreda pretpela velike gubitke: Traži se aktivaciju fondova EU za nadoknadu štete

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija je već izdvojila 119,7 miliona evra iz poljoprivrednih rezervi za podršku poljoprivrednicima u Bugarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Italiji i Rumuniji

Foto: Shutterstock/Mohammed Al-Farook

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) traži o resornog ministarstva u Vladi obezbeđivanje sredstava iz evropskih finansijskih fondova za nadoknadu štete nastale zbog izuzetno nepovoljnih klimatskih uslova, uključujući sušu i grad.

- Naša poljoprivreda doživela je značajne gubitke, a prve procene govore da štete uzrokovane sušom prelaze 130 miliona evra, dok štete od grada sigurno nadmašuju 10 miliona evra - saopšteno je danas iz HPK.

U pismu upućenom potpredsedniku Vlade i ministru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipu Dabri, iz HPK traže preduzimanje radnji i ubrzanje aktivnosti na traženju od Evropske komisije finansijsku pomoć za poljoprivrednike čije su proizvodnje tokom leta bile suočene s izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima.

Zahtev resornom ministru je upućen nakon odluke Evropske komisije prema kojoj će biti izdvojeno 119,7 miliona evra iz poljoprivrednih rezervi za podršku poljoprivrednicima u Bugarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Italiji i Rumuniji.

- U ovoj teškoj situaciji, HPK je apelovala na ministra da se izbori za potrebnu podršku koja će omogućiti i našim poljoprivrednicima obnovu proizvodnje i prevladavanje izazova s kojima se suočavaju. Važno je napomenuti da države članice imaju mogućnost da nadopune iznose dodeljene od Evropske komisije do 200 odsto iz nacionalnih sredstava, što bi Hrvatskoj moglo omogućiti dodatnu pomoć za poljoprivrednike - naveo je predsednik HPK Mladen Jakopović.

IZ HPK traže i da se ministar i njegovi saradnici izjasne o brojnim molbama i dopisima koje su im, kako kažu, uputili u protekla dva meseca.

- Svesni smo izazova s kojima se suočavate, ali smatramo da je nužno uspostaviti otvoreniji dijalog i bolju saradnju između Ministarstva i Komore te ubrzati rešavanje naših problema - navodi se u saopštenju HPK, preneli s u hrvatski mediji.

Ističu da poljoprivredna zajednica u Hrvatskoj želi i treba promene koje će doprineti razvoju održive poljoprivrede te omogućiti svim poljoprivrednicima bolje uslove poslovanja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)