Ovo je najhladnije i najlepše selo u Srbiji: Edževid iz grada "pobegao" na dedovinu, pa napravio pravi raj

E. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Njihovo etno-selo sada raspolaže sa 25 ležajeva

Foto:RINA

Selo poznato kao najhladnija tačka u Srbiji, smestilo se na surovom Pešteru. Ipak, iako preko zime ledeno Karajukića bunari jedno su od najlepših sela kako na Pešteru, tako i u Srbiji. Nestvarna, netaknuta prirodna prostranstva, jezero, planine.. rezervat prirode Peštersko polje najjačim sjajem sija baš u Karajukića bunarima. Upravo to je porodicu Hukić motivisalo da se iz Novog Pazara vrate na dedovinu i da se počnu baviti turizmom.

Foto:RINA

- Živeli smo u gradu, ali oduvek me je privlačila ova specifična, prelepa priroda. Rešio sam da mi dedovina na ovom posebnom mestu ne zarasta u korov i tako sam počeo graditi vikendicu za nas, ali posle se javila ideja da napravimo etno-selo koja se pokazala kao jako dobra. Dosta ljudi sada želi da obiđe Peštersko polje, da obiđe ovo selo koje širom regiona postalo poznato kao jedno od najhladnijih. Ovde ja vazduh zaista poseban, drugačije se diše, boravak u ovoj prirodi je odmor i za dušu i za telo, kaže za RINU domaćin Edževid Hukić.

Njihovo etno-selo sada raspolaže sa 25 ležajeva, ali zbog velikog broja zainteresovanih turista oni planiraju proširenje svojih smeštajnih kapaciteta. Hukići sa ponosom dodaju da se zbog odluke da napuste grad i vrate u selo, nikada nisu pokajali.

Foto:RINA

- Svi su se pitali što sam se vratio, ali mene je vodila ljubav prema zavičaju i tako je nastalo i ovo etno-selo. Mislim da i naši gosti vide da je u sve uloženo puno truda i ljubavi. Planiramo i proširenje smeštajnih kapaciteta i nadamo se da ćemo to i ostvariti. Ono što turisti ovde takođe vole i ne propuštaju jeste da probaju domaću hranu, sjeničke pite, sir, sudžuk, kajmak. Hrana je naša domaća i zdrava. Neko ko jednom dođe, uvek se vraća i to je zaista najvažnije, dodaje Edževid.

Foto:RINA

Da je Peštersko polje sve popularnije među turistima, ne samo domaćim već i među stranim, potvrđuje i dugogodišnji turističlki vodič koji prezentuje lepote ovog kraja Sabahudin Abdagić, poznatiji i kao pešterski rendžer.

Foto:RINA

- Sve je više stranih gostiji, veliki broj dolazi nam iz Italije. Ovde je zaista priroda izdašna i fenomenalna. Karajukića bunari su poseban biser, sa velikim turističkim potencijalom. Ovde gosti mogu da uživaju u divnim šetnjama, da obiđu Peštersko jezero, da planinare, posmtaraju retke vrste ptica, a taj birdwatching sve je popularniji. Drago mi je što je i resorno ministarstvo prepoznalo potencijale ovog kraja i kroz subvencije pomažu onima koji žele da se bave turizmom, kaže Abdagić.

(Telegraf.rs/RINA)