Tamara od svekrve dobila crveno ZLATO, sada se kupa u novcu: Da li je ovo najisplativija biljka na Balkanu?
U slikovitom Kopačevu, nedaleko od Parka prirode Kopački rit, raste začinska paprika koju meštani s ponosom nazivaju crvenim zlatom zbog intenzivne boje i vrednosti. Plodna močvarna zemlja ovog kraja idealna je za njen uzgoj, a znanje o proizvodnji i preradi prenosi se s kolena na koleno.
Tamara Lakatoš, vlasnica porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, uzgaja papriku od 2011. godine, kada se udala i doselila u Kopačevo.
- Glavni razlog je što se u Kopačevu većinom bavi paprikom. Suprug i ja smo imali mali komad zemlje i odlučili da probamo. Sve što sam naučila o poljoprivredi prenela mi je svekrva - priča Tamara za HRT.
Baranjci i danas papriku prerađuju na tradicionalan način.
- Najvažnija je prerada. Paprika mora odstajati 2–4 nedelje, zavisno od vlažnosti. Peteljke odvajamo, seme ostaje jer daje masnoću. Suši se na 50–55 °C, jer na višim temperaturama paprika gori. Koristimo stare mašine i sitne mlinove - objašnjava Tamara.
Rad na gazdinstvu traje tokom cele godine, a najviše posla je u vreme berbe, sušenja i mlevenja. Cela porodica uključena je u rad – suprugu i Tamari pomažu i deca.
- Ustajemo oko šest ujutru i čupamo korov. Još ne beremo papriku, ali uskoro počinjemo. Kad se osuši, skidamo peteljke - kaže kći Melisa.
Sin Matijas već se dokazao u kuhinji i ima svoj recept za fiš-paprikaš: za kilogram ribe stavlja šest kašika slatke paprike i pola ljute.
Na gazdinstvu se godišnje poseje između 40 i 50 hiljada semenki.
- U spoljne zasade ide po dva struka rasada, u plastenike jedan. U zavisnosti od godine, proizvedemo oko tone paprike - navodi Tamara.
Baranjska paprika, poznata po aromi i vrhunskoj kvaliteti, zasluženo nosi naziv kraljice začina. OPG Tamare Lakatoš je garancija da će tradicija proizvodnje crvenog zlata iz Kopačeva živeti i u budućnosti.
(Telegraf Biznis)