Milan gaji voće za koje verovatno niste čuli: Bere se pincetom a kilogram košta skoro 30.000 dinara

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Milan Marjanović ima jedan od najvećih staklenika na Balkanu sa crnim godži bobicama koje su dobro rodile ove godine, a na tržištu su veoma tražene i imaju visoku cenu.

Mladi Pančevac je pre 4 godine posadio 1.600 sadnica crnih godži bobica i one su sada dostigle pun rod. Nisu zahtevne za održavanje i uzgajanje i neophodno ih je samo dva puta godišnje orezati. U svom stakleniku ima automatsko navodnjavanje i priharnu. Najteže je branje koje se obavlja pincetom.

Foto: Shutterstock

- Tražio sam neku najzdraviju biljku kojom bih mogao da se bavim i bez konkurencije to je crni godži koji je pun antioksidanata, anticijanina koji pomažu zdravlju, celovita je namirnica koja je odlična kao nutrativni sastav da se unosi tokom dana - kaže Marjanović.

Crne godži bobice su veoma zdrave, a najčešće se koriste za pravljenje soka, tinkture i meda sa 20 odsto ove biljke. Bobice se nakon berbe odmah zamrzavaju ili posebnom tehnologijom suše smrzavanjem gde se voda vakumom uklanja i na taj način se čuvaju skoro sve bioaktivne materije.

Ovo je kako kaže Nenad Mićanović veoma zahtevna tehnologija.

- Najzdraviji je svakako u svežem obliku sa što manje prerade, jer je očuvaniji kvalitet i time se i mi vodimo. Do sad se pokazalo da je med sa godžijem izuzetno dobra kombinacija jer i med ima sopstveni kvalitet pa ga godži samo dopunjuje - ističe tehnolog Mićanović.

Foto: Shutterstock

Godži bobice se uzgajaju u kontrolisanim uslovima i veoma su otporne na sve klimatske uslove, napominje agronom Jasmina Volođa.

- Gajenje biljaka nije tako teško, najbitnije je da proizvođač posmatra biljku tokom cele godine. Ona u 4. godini daje 1,5 kg po biljci i sve je organska proizvodnja što je i najvažnije - kaže Volođa.

Sav ovogodišnji rod od oko 1.800 kilograma Marjanović je prodao u našoj zemlji, ali bilo je i kupaca iz Švajcarske i Austrije. Maloprodajna cena je oko 250, a veleprodajna 160 evra po kilogramu. Za sad ne planira sam da povećava proizvodnju, već u koopreaciji sa drugim proizvođačima želi da usavrši ovaj posao od kojeg može dobro da se zaradi.

(Telegraf Biznis/Pančevac)