Za spas planete ćemo smeti da pojedemo samo burger i po nedeljno

Do 2050. drastično će se povećati broj stanovnika na planeti, a to znači da bi vrlo lako mogla da zavlada nestašica hrane

Kako bismo pomogli planeti da preživi, svi ćemo morati da promenimo neke navike. Neke od njih odnose se na goveđe meso, što znači da će Amerikanci i Evropljani morati da se odreknu uživanja u burgerima.

Prema novom izveštaju koji je objavio CNN, Amerikanci će unos goveđeg mesa morati da umanje za oko 40 odsto, a Evropljani za 22%, ako iko želi da bude na ovoj planeti do 2050. godine. To znači da će svaka osoba smeti da pojede jedan i po burger nedeljno. To je to, za više nema.

Do ove računice došao je Institut za prirodne resurse u svetu, koji se bavi boljom upotrebom prirodnih resursa u odnosu na konstatni rast svetske populacije.

Izveštaj "Stvaranje održive budućnosti hrane" objavljen je u sredu i bliže objašnjava i upozorava na praznine u proizvodnji hrane i globalnoj potražnji, a predstavlja i nekoliko konkretnih preporuka o tome kako sprečiti katastrofu.

Jedan od tih predloga iz izveštaja napisanog na 568 starana je - smanjiti broj obroka sa burgerima.

Foto: Telegraf

RAST POPULACIJE, RAST POTRAŽNJE

Na ovoj planeti će do 2050. godine živeti 9,8 milijardi ljudi. To je mnogo više u odnosu na 7 milijardi iz 2010. Projekcija potražnje za hranom uzima u obzir rast populacije, a predviđa se da će potražnja za hranom nadmašiti rast populacije.

Potražnja sa mesom i mlečnim proizvodima čak će rasti još brže, a posebno za govedinom, ovčetinom i kozijim mesom.

Da bi ispunili zahteve, u izveštaju se navodi da će farmeri morati da proizvode 56 odsto useva više nego 2010. godine, a to znači da je potrebna i teritorija dva puta veća od Indije za sađenje.

Autori izveštaja tvrde da postoji nekoliko načina da se spreči da ljudi gladuju, kao i da se klimatska kriza drži po strani, ali najkorisniji način bilo bi smanjenje upotrebe pomenutog mesa.

Proizvodnja goveđeg, ovčeg i kozijeg mesa zahteva mnogo zemlje i izvora. Na primer, farmerima je potreno 20 puta više zemlje, a ova proizvodnja ispušta i 20 puta više štetnih gasova u atmosferu od mahuna (suvi grašak, suvi pasilj) po gramu proteina.

Foto: Telegraf/Ivana Trišić

Krave rastu i razmnožavaju se mnogo sporije od svinja i živine, a to znači da im je potrebno mnogo više hrane, zemlje i vode.

Samo govedina je na primer odgovorna za 41 odsto emisije štetnih gasova u stočarstvu, a stoka čini 14,5 odsto ukupnih globanih emsija, pokazali su podaci Ujedinjenih nacija. To je više nego u saobraćaju.

U SAD govedina čini samo 3 odsto kalorija u prosečnoj američkoj ishrani, ali koristi 43 odsto zemlje koja se koristi za poljoprivredu, navodi se u izveštaju.

Izveštaj sugeriše da ljudi koji žive u zemljama kao što su SAD gde ljudi jedu mnogo govedine, u poređenju sa ostatkom sveta, ne moraju potpuno da se odreknu hamburgera, ali će morati da samnje broj onih kojih jedu.

Amerikanci su 2010. godine jeli 26 kilograma govedine. Da bi se upotreba redukovala za pomenutih 40 odsto, to znači da će morati da smanje na 10 kilograma po godini. Odnosno trebalo bi da jedu buger i po tokom nedelje.

Pogledajte video: Ovako se pravilno tranžira pile

(Telegraf Biznis/N. Z.)