Hrvatskoj će zbog korupcije trebati još 120 godina da bi dostigla najrazvijenije zemlje

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je Izveštaj o tranziciji 2019-2020. pod nazivom "Boljim upravljanjem do boljih ekonomskih rezultata"

Ukoliko ne bude političke volje za konačnim rešavanjem problema netransparentnog javnog sektora i nekompetentne javne uprave iz koje neminovno proizlaze klijentelizam, nepotizam i korupcija, Hrvatska će se i dalje nalaziti među zemljama u kojima vladaju nezadovoljstvo, apatija i iseljavanje stanovništva u države s boljim upravljanjem i boljim ekonomskim rezultatima, navodi se u izveštaju Instituta za javne finansije u kom Katarina Ot komentariše Izveštaj o tranziciji 2019-2020. Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je Izveštaj o tranziciji 2019-2020. pod nazivom "Boljim upravljanjem do boljih ekonomskih rezultata". Izveštaj se bavi zaostajanjem EBRD-država za razvijenim državama te značajem upravljanja za njihov rast i blagostanje, prenosi Index.hr.

- Nalazi najnovijeg EBRD-ov Izveštaja o tranziciji 2019-2020. koje se bavi pitanjima boljeg upravljanja u cilju postizanja boljih ekonomskih rezultata, prilično su zabrinjavajući jer ukazuju da je Hrvatska po kvalitetu upravljanja bliža prosecima Jugoistočne Evrope, pa čak i Istočne Europe i Kavkaza, nego proseku regije kojoj pripada – Srednje Evrope i Baltika - navodi Ot.

U zemljama obuhvaćenima istraživanjem primiećeno je zaostajanje u pogledu kvaliteta upravljanja u odnosu na razvijene zemlje.

Bez poboljšanja upravljanja, Hrvatskoj će trebati više od 120 godina da dostigne sedam najrazvijenijih zemalja sveta, piše Index.hr.

- Zaostajanje u upravljanju i te kako je značajno, jer vodi nižim investicijama i neefikasnoj alokaciji resursa, na temelju osobnih veza (‘ti meni, ja tebi’), umesto na temelju tržišnih zakonitosti. Budući da savremene ekonomije postaju sve zavisnije o inovacijama i preduzetništvu, loše upravljanje postaje sve veća prepreka postizanju nivoa dohodaka razvijenih država. Hrvatskoj bi, na primer, za konvergenciju s prosečnim dohotkom po stanovniku G-7 država - uz pretpostavku prosečnih stopa rasta iz razdoblja 2010.-2018. i uz bitno poboljšanje upravljanja – trebalo gotovo 40 godina, no uz te iste stope, a bez poboljšanja upravljanja, moglo bi da joj treba čak i više od 120 godina - navodi Ot.

(Telegraf.rs/Index.hr)