Slovenci dovode 50 privrednika, najveća privredna delegacija na Srpskom Davosu"

Najveća strana poslovna delegacija

Više od 50 slovenačkih kompanija, iz različitih oblasti, od IT sektora, preko industrije do energetike, dolazi na ovogodišnji Kopaonik biznis forum.

- Slovenačke i srpske kompanije imaće priliku da realizuju poslovne susrete i započnu ili dogovore nove poslove i investicije na marginama ovogodisnjeg Foruma - kaže za Tanjug direktor predstavnistva PKS u Ljubljani Nikola Papak.

Ovo će biti najveća strana poslovna delegacija na "srpskom Davosu", čiji dolazak su organizovali predstavnistvo PKS u Ljubljani i Gospodarska zbornica Slovenije u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a prevodiće je NLB banka.

- Očekuje se i dolazak slovenačkog ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka koji bi trebalo da bude uvodničar na panelu pod nazivom ''Srbija i Slovenija - razvoj ekonomskih odnosa - kaže Papak.

Slovenija je, kako ističe, među 10 najvećih investitora u Srbiji sa više od milijardu evra ulaganja, ali sve je više i srpskih investicija i brendova u Sloveniji i njihova vrednost je već premašila 400 miliona evra.

Srbija je, prema njegovim rečima, sve značajniji investitor u regionu, pa i u Sloveniji, gde su investirali i reinvestiraju "MK grupa", "Delta holding", "Comtrade", "Nektar", a upravo je Agromarket iz Kragujevca u procesu kupovine čuvene slovenačke firme “Semenarna Ljubljana”.

Slovenacke firme su, navodi Papak, i te kako zainteresovane za saradnju sa Srbijom, i ocenjuje da će naša zemlja sve više biti investiciona destinacija slovenačkim kompanijama za proizvodnju i plasman robe na tržišta zemalja sa kojima imamo bescarinski izvoz i na kojima oni nisu trenutno konkurentni, jer su članica EU.

Naglašava da je izuzetno važno da je Srbija uspela da uravnoteži robnu razmenu sa Slovenijom.

- Srpski izvoz u Sloveniju kontinuirano raste. Ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje, računajući razmenu i robe i usluga, prošle godine premašila je 1,6 milijardi evra - precizirao je Nikola Papak.

(Telegraf Biznis/Tanjug)