Potražnja prevazilazi ponudu, a arabika sve skuplja: Svet očekuje nestašica kafe?

Pošiljke iz Kolumbije privremeno bi mogle da budu obustavljene zbog mera koje su na snazi do 27. aprila

Od kraja prošle nedelje pola kilograma sirove arabike košta 1,21 dolar / Foto: Pixabay.com

Pandemija je uticala na sve, pa i na mnogima obožavani napitak - kafuIz straha da će doći do slabije ponude, jer su granice zatvorene pa se i transport slabije odvija, cene kafe su skočile na svetskom tržištu. Iako je ova vest za jedne loša - za prerađivače kafe i krajnje kupce, proizvođači su se obradovali jer su zbog niskih cena bili na ivici propasti.

Od 2016. cena kafe je pala za 30 odsto u odnosu na prosečnu cenu u prethodnih 10 godina - pokazali su podaci Međunarodne organizacije ICO, koja okuplja 49 država koje izvoze i uvoze kafu. Primera radi, pola kilograma arabike je prošle nedelje koštalo iznad 1,21 dolar. Podsetimo, ista mera iste vrste - 2011. je koštala čak 3 dolara, što je bio vrhunac.

I dok jednima ovo ne ide na ruku, mnogi od 25 miliona proizvođača dočekali su vest o poskupljenju s radošću, jer su jedva krpili kraj s krajem i pokrivali operativne troškove. Farme su sve lošije stajale. Onda je nastupila pandemija i unela bojazan zbog potencijalne slabe isporuke. Brazil je, inače, najveći svetski proizvođač kafe i njegova arabika je sada poskupela za 20 odsto u odnosu na februar 2020. godine.

Terminski ugovori za kafu, kojima se trguje na Njujorškoj berzi, u martu su skočili za 9 procenata, i dostigli u proseku 1,16 dolara za 500 grama kafe. A cena nastavlja da raste, kako kriza traje. Pod znakom pitanja su i isporuke iz Kolumbije, koja je jedan od ključnih proizvođača.

U toj zemlji, berba se obično odvija u aprilu, međutim, i oni sada beleže manjak radne snage, pa se ne zna koliko će plodova biti ubrano. Zatvorene granice su poremetile čitav proces, pa trenutno nema sezonskih radnika. Karantinske mere u Kolumbiji traju do 27. aprila.

ICO navodi da "potražnja za sada premašuje ponudu", što bi moglo da utiče na privremenu nestašicu kafe, kao i na kratkoročno dodatno podizanje cena.

Da li su razlog tome zatvorene kafeterije ili više slobodnog vremena kod kuće, ali ovih nedelja potrošnja kafe u Francuskoj je skočila za 34,6 u odnosu na proleće 2019. godine. Italiji beleži rast od 29,5 odsto.

Video: Ma, koji Starbaks... Oni prave kafu koja sija

(Telegraf Biznis)