Prva reakcija privrednika na nove mere: Svakom našem radniku po 18.000 dinara, pozdravljamo

Za privrednike je novi korona minimalac i najvažnija mera, pored mogućnosti moratorijuma i odlaganja poreza

Foto: Shutterstock

Vest da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene u vidu drugog paketa mera pomoći, nikog nije ostavila ravnodušnim.

Za poslodavce, kako kažu za naš portal, mera minimalca je posebno važna i gotovo da niko sinoć nije ostao a da nije bio iznenađen najavom o novoj pomoći.

Posebno što se u poslednje vreme govorilo da država "nema ćup iz kog će sipati novac", i da se potencijalno može govoriti samo o sektoriskim merama.

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložiće za još mesec dana plaćenje poreza i doprinosa i pokreće novi projekat "Moja prva plata".

To je, kao mere novog paketa podrške privredi u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona najavio  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prva najavljena mera primenjivala bi se dva meseca. Prva isplata išla bi 10. avgusta, a druga u septembru.

Dobra vest za privrednike

To je, za privrednike i najvažnija mera, pored mogućnosti moratorijuma i odlaganja poreza.

- Znači nam mera koja se tiče pokrivanja dela zarade za zaposlene. Minimalac je preko potreban, privredne aktivnosti su gotovo stale, a mnoge su smanjile kapacitete na 20, 30 odsto. Tih 60 odsto minimalaca biće velika pomoć i pozdravljamo takvu meru - kaže za Telegraf Biznis Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Foto: Shutterstock

Kako je naveo, Unija i jeste insistirala na novim merama, ali nije tražila minimalac, jer je nije bilo izgleda da će isti opet biti moguć. Kako navodi, poslodavci pozdravljaju ako se našlo prostora u budžetu.

- Spremili smo i mi zahteve koje danas šaljemo Ministarstvu rada i premijerki. Nismo tražili minimalac jer su svi pokazatelji govorili da minimalca dodatnog neće biti. I mi smo se iznenadili sa tom informacijom - dodaje Brkić.

Prema njegovim rečima, naplata PDV jeste bila dobra, što može biti jedan od izvora sredstava za nove mere, možda čak i neki EIB kredit, ali ukazuje da se takvi krediti uglavnom ne povlače u ovim okolnostima.

Dodatno, u Uniji koja je i deo Socijalno ekonomskog saveta, smatraju da treba više da se uključe u razgovore jer su svakodnevno "na terenu".

Brkić ističe i da je trenutno jedan od najvećih problema za firme neplaćanje od strane dobavljača.

Nova pomoć države u vidu isplate 60 odsto minimalca, praktično bi značila da će država bi svakom radniku zaposlenom kod preduzetnika, kao i u mikro, malom i srednjom preduzeću, dati po 18.000 dinara, koliko i iznosi 60 odsto minimalne mesečne zarade. Odnosno oko 155 evra.

Video: Stanić: Prvi paket mera je bio sistemski, jedan od naših zadataka je da informiše vladu o stanju

(V.B.)