"Ukupna pomoć turizmu iznosi devet milijardi dinara, sada nas brinu takse koje dolaze na naplatu"

Kako ministarka Tatjana Matić kaže, u turističkim agencijama u Srbiji, oko 1.000 radnika je ostalo bez posla

Tatjana Matić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, koja počinje danas, predstavljaće dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru, koji su zbog pandemije najviše ugroženi - kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je skoro dve milijarde dinara.

Matićeva je, gostujući na TV Prva, rekla i da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spasilo više od 95 odsto turističkih agencija od sigurnog bankrota, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od oko 85 miliona evra.

- To je bila prva sektorska mera i da tada država nije odreagovala, ne znam kakvu bismo situaciju imali sada - navela je Matić.

Nakon toga, dodaje, usledio je paket mera ukupne vrednosti od oko 5,1 milijarde evra, prevashodno namenjen turističkim agencijama. Matićeva podseća i da je 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja.

- Ono o čemu sada razmišljamo i brinemo, vezano za naredni period, odnosi se na to da će na naplatu doći mnogi porezi i takse i sve što je bilo odlagano, što će biti dodatno finansijsko opterećenje. Ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi oko devet milijardi dinara - ističe.

Ukazala je da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljsva, a 76 njih je apliciralo za njih. Ministarka navodi da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije kovida-19, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene.

Upitana o broju ljudi koji su ostali bez posla, ona je rekla da je prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, oko 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji ostalo bez posla.

Video: Mišelinove zvezdice konačno i u Srbiji: Ko će biti prvi dobitnici znaće se u decembru

(Telegraf Biznis/Tanjug)