Dan nakon što je kompanija Tesla ušla u korpu S&P 500, njene akcije su pale

Sada jedna deonica vredi skoro 650 dolara, a stručnjaci kažu da ovaj pad nije iznenađujuć

Foto: Tanjug/AP

Juče su akcije giganta Tesla pale više od 6 odsto, samo dan nakon što se ta kompanija konačno našla među 500 najuspešnijih u SAD (tzv. S&P 500). Na pad je uticala i pojava novog oblika virusa korona.

Osim toga, još nije bilo naznaka o novom paketu pomoći koji je Kongres konačno usvojio, pa je i to uticalo na rasprodaju deonica, koje sada vrede nepunih 650 dolara po akciji.

Na rasprodaju je, takođe, uticala vest koju je preneo Rojters, da Epl radi na proizvodnji samovozećeg automobila, sa novom baterijskom tehnologijom do 2024. godine.

Tesline akcije su ove godine uvećane za neverovatnih 700%, a porasle su za 70 procenata od 16. novembra, kada je objavljeno da će se kompanija pridružiti S&P 500 korpi.

Nije iznenađenje što Tesla pada

Lindzi Bel, iz kompanije "Ally Invest", kaže da su i druge firme zabeležile pad akcija nakon pridruživanja ovoj počasnoj ekipi, na primer, Fejsbuk (2013), zatim Yahoo (sada Verizon), 1999. godine.

Tesline jake performanse i ogromna tržišna kapitalizacija (sada vredi više od 625 milijardi dolara) značili su da je kompanija već bila vlasnik mnogih uzajamnih fondova i ETF-ova (exchange traded fund), koji koriste S&P 500 kao svoj reper.

Tesla je sada šesta najvrednija S&P 500 kompanija, i nalazi se malo ispred Bafetove imperije "Berkšir Hatavej". Postoji zabrinutost da je ovaj indeks sada previše usredsređen na tehnološki sektor. Gotovo četvrtina određivanja tržišne kapitalizacije S&P 500 vezana je za Epl, Majkrosoft, Amazon, Alfabet, Fejsbuk i Teslu.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)