U trenutku kada šef odlazi, Amazon obara rekord: Najveći kvartalni prihod svih vremena

Poslednja vest u vezi s Amazonom nije samo "probijanje" granice od 100 milijardi dolara, već i smena na mestu izvršnog direktora kompanije

Foto: Tanjug/AP

Amazon je u četvrtom kvartalu 2020. ostvario najveći kvartalni prihod svih vremena, koji je prvi put premašio granicu od 100 milijardi dolara. Reč je o iznosu od čak 125,56 milijardi dolara.

Na ovu dobit direktno je uticao snažan rast e-kupovine, usled pandemijskih mera, kao i praznični šoping. Kvartalna dobit je duplo veća od prognoza analitičara i iznosi 14,09 dolara po akciji.

"Kada pogledate naše finansijske rezultate, ono što vidite su dugogodišnji kumulativni rezultati inventivnosti. Amazon trenutno vidim kao najinventivniji ikada, što čini ovaj momenat optimalnim za tranziciju na vrhu", napisao je Džef Bezos u poruci upućenoj zaposlenima.

Podsećamo, Bezos je istupio sa funkcije izvršnog direktora kompanije, a na njegovo mesto je došao Endi DžesiAmazon nastavlja da briljira i u 2021, a cena akcija porasla je za 0,3 procenta na produženom trgovanju na Volstritu, nakon objave finansijskog izveštaja.

Iz kompanije poručuju i da, posle višemesečnih velikih investicija, očekuju usporavanje rashoda vezanih za pandemiju, na oko dve milijarde dolara u prvom kvartalu fiskalne 2021. godine, u odnosu na 4,0 milijarde dolara u trećem tromesečju lani.

Amazon predviđa operativnu dobit za prva tri meseca tekuće fiskalne godine u rasponu od tri do 6,5 milijardi dolara i otprilike 2,0 milijarde dolara troškova povezanih sa kovidom.

Procena je da će prodaja u prvom kvartalu iznositi između 100 i 106 milijardi dolarašto je usporavanje u odnosu na poslednje tromesečje 2020, ali i rast od 33 do 40 procenata u poređenju sa prvim kvartalom 2019.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)