Prva evropska država u kojoj će radnici i u javnom i privatnom sektoru morati da imaju kovid potvrdu

Protivnici Zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana

Foto: Shutterstock

Svi radnici u Italiji u javnom i privatnom sektoru moraće da imaju zdravstvenu "Zelenu propusnicu" koja dokazuje da je osoba vakcinisana barem jednom dozom protiv covida-19.

Ta potvrda, o kojoj će u tamošnjem parlamentu biti rasprave još sutra, bi dokazivala i da li se radnik nedavno oporavio ili je negativan na novi korona virus soj. To je potvrdila i ministarka za regionalne poslove. Tako, Italija bi mogla da postane prva evropska zemlja u kojoj će kovid propusnica da bude obavezna za sve radnike.

Italija se na taj korak odlučila kako bi primorala više ljudi na vakcinaciju, i kako bi suzbila širenje zaraze.

Propusnica, u digitalnom ili papirnom obliku, prvo je bila zamišljena da olakša putovanja između članica EU, no Italija zahteva tu “zelenu propusnicu” kao preduslov za ulazak u muzeje, teretane kao i zatvorene prostore u restoranima.

Ministarka Maristela Gelmini je kazala da će sastanak vlade u četvrtak biti “važan trenutak” i da će se glavna tema biti ta propusnica.

"Idemo prema obaveznoj Zelenoj propusnici ne samo za radnike u javnom već i u privatnom sektoru", rekla je Gelmini.

Oko 73 odsto od 60 miliona stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 65 posto je potpuno vaksinisano. Protivnici "Zelene propusnice" tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana.

Video: Ovako će izgledati fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm u Beogradu

(Telegraf Biznis)