Italija rizikuje da je blokiraju zbog kovid potvrda: Prva na udaru luka u Trstu

Zbog ozbiljnosti situacije predsednik italijanske vlade Mario Dragi je jutros pozvao na razgovor lidere najvažnijih sindikata

foto Pixabay

Italija se sutra može suočiti sa transportnom blokadom, jer su lučki radnici i udruženja auto-prevoznika najavili štrajk kao protest zbog vladine odluke da uvede zelenu propisnicu kao obavezu za pristup radnom mestu.

Predvodnici protesta protiv vladine odluke o obaveznom grin pasu su radnici luke u Trstu, koji su već potvrdili da će sutra blokirati trščansku luku, jednu od najvećih u Italiji i glavnu za transposrt među-kontinenatalne robe.

Predsednik regije Friuli Venezija, Džulija Masimiliano Fredriga, apelovao na lučke radnike da odustanu od blokade jer, kako je rekao, osim ogromne štete koju će naneti ekonomiji grada i regije, paraliza transporta će ekonomski štetiti i samim radnicima.

Prema pisanju medija, najmanje 50 odsto lučkih radnika u Trstu se nije vakcinisalo protiv kovida-19, dok je do sada 80 odsto Italijan imunizirano sa obe doze vakcine.

Zbog ozbiljnosti situacije predsednik italijanske vlade Mario Dragi je jutros pozvao na razgovor lidere najvažnijih sindikata, a agencija Ansa piše da ni vlada nije spremna da povuče svoju odluku o obaveznoj zelenoj propusnici.

Prema pisanju agencije Ansa, tršćanskim lučkim radnicima u protestu mogli bi se pridruže i zaposleni u drugim italijanskim lukama. 

Video: Ovako će izgledati fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm u Beogradu

(Telegraf Biznis)