Ovi restorani i kafići skratiće radno vreme do 20 h: Radije će ranije da zatvore nego da traže propusnice
To će biti njihov odgovor na novu meru Kriznog štaba koja podrazumeva da se kovid propusnice uvode od 20 časova u ugostiteljskim objektima, umesto od 22 sata kako je bilo do sada
Kafići i restorani koji imaju stalne goste i važe za popularnije, među prvima će skratiti radno vreme do 20 sati, kaže za "Telegraf Biznis" Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije.
To će biti njihov odgovor na novu meru Kriznog štaba koja podrazumeva da se kovid propusnice uvode od 20 časova u ugostiteljskim objektima, umesto od 22 sata kako je bilo do sada.
- Ugostitelji koji već imaju stalne goste radije će ranije zatvoriti lokal, nego što će gostima tražiti kovid propusnice. Ne slažemo se s ovakvom odlukom Kriznog štaba. Konobarima je stavljen na teret težak i nemoguć posao i sve ih više gubimo kao radnu snagu, jer to niko neće da radi. Oni ljudima moraju da traže lične podatke, a da ne govorim o tome da mnogi gosti daju tuđe sertifikate konobarima, a konobari ne mogu da se bave dokazivanjem da li su ti podaci verodostojni ili nisu - priča Genov.
Kako on ističe, gosti nisu u strahu od sankcije, jer i ako uđu bez kovid propusnice ili se dokaže da su pokazali tuđe podatke, platiće kaznu od 5.000 dinara, dok ugostitelju preti 300.000 dinara kazne.
- To isto nema smisla. Pa valjda je veća odgovornost na gostu nego na ugostitelju - smatra naš sagovornik.
Najveći problem, kaže, trenutno imaju hoteli, gde gosti borave najmanje 4, 5, dana. Posebno je ugrožena zimska sezona u planinskim centrima.
- Radne snage nema i kako će početi zimska sezona, još se ne zna. Hotelijeri sa Kopaonika apeluju da se na ovoj planini otvori ambulanta gde se mogu raditi antigenski testovi i obavljati vakcinacija - poručuje Genov.
(Telegraf Biznis)