Hjundai prekida projekte s Rimac grupom, ljuti zbog Poršea?

Hyundaijev odnos s Rimcem se zakomplicirao jer se hrvatska tvrtka dodatno povezala s Porscheom.

Foto: Profimedia/DENIS LOVROVIC/AFP, Rimac Automobili

Hjundai motor prekida saradnju na projektima s Rimac grupom, navode izvori, nakon što je hrvatski proizvođač produbio veze s Poršeom, piše Automotive News Europe.

Hjundai i sestrinska kompanija Kia Motors zajedno su uložili 80 miliona evra u Rimac Automobile 2019. godine i tako preuzeli 12 odsto deonica hrvatske startup kompanije, piše Večernji list.

Nakon toga Hjundai je predstavio dva projekta, dva konceptna ekološka sportska automobila iz portfelja svog sportskog podbrenda “N” : električni sportski automobil Prophecy N i sportski automobil na gorive ćelije Nexo N.

Hjundaijev odnos s Rimcem se zakomplikovao jer se hrvatska kompanija dodatno povezala s Poršeom. U poslednjih godinu dana nemački proizvođač sportskih automobila je s 10% udela u Rimac grupi stigao do 24% udela.

Uz to, u sklopu partnerstva s Poršeom, Rimac grupa je preuzela upravljanje proizvođačem superautomobila Bugatijem od VW grupe, koja je vlasnik Poršea. Ipak, izvori kažu da će Hjundaji i Rimac okončati projekt električnog sportskog automobila, a očekivani datum lansiranja automobila je početak 2023. godine.

“Radimo na dva projekta s Hjundaijem, a jedan je već ostvaren. Nekoliko drugih budućih inicijativa su u fazi dijaloga”, rekla je portparolka Rimac Automobila.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)