Novi problem za roditelje u svetu: Nema hrane za bebe u prodavnicama

Trgovci na malo uvode racionalizaciju pošto se zalihe smanjuju

Foto: Shutterstock

Najveći trgovci na malo u SAD počeli su da imaju problem sa hranom za bebe usred porasta stope prodaje.

Neke apoteke i supermarketi ograničavaju kupce na tri paketa za odojčad i malu decu u prodavnicama i na internet kupovini. 

„Zbog povećane potražnje i različitih izazova sa dobavljačima, formule za odojčad i malu decu nailaze na ograničenja širom zemlje“, citira se u  publikaciji portparola alijanse Valgrens Buts Stiva Koena.

Između novembra i aprila, formula za bebe koja je zapravo zamena za majčino mleko (pravljena uglavnom od kravljeg mleka) skočila je sa jednocifrenih nivoa na skoro 40% u celoj zemlji i čak premašila 50% u nekim državama, prema poslednjim podacima od kompanije za analizu tržišnih podataka Datasembl.

Pronalaženje formule postalo je izazov za roditelje, pišu mediji, opisujući kako neki moraju da se voze do susednih država ili da odlaze na društvene mreže i mole strance da podele ili čak zamene bilo koju dodatnu količinu koju imaju. Jedna majka je rekla da ima gotovo posao sa punim radnim vremenom jer pokušava da nađe hranu za njenu bebu.

„Inflacija, nestašice u lancu snabdevanja i povlačenje proizvoda doneli su neviđenu vrednost hrane za bebe“, rekao je izvršni direktor Datasembli Ben Rajh, upozoravajući da „nema naznaka usporavanja“.

Prema CNN-u, proizvođači proizvode punim kapacitetom, ali to još uvek nije dovoljno da zadovolje trenutnu potražnju. Nedostatak je pogoršan opozivom u februaru tri brenda hrane za bebe u prahu zbog zabrinutosti zbog bakterijskih infekcija i zatvaranja velike fabrike.

Stopa nataliteta u SAD stalno raste poslednjih godina, dok je inflacija skočila tokom prošle godine najbržim tempom u više od 40 godina.

Video: Bebac u isto vreme jede i spava: Može mu se, šta ga briga

(Telegraf Biznis)