Treba li dati "čast" za konobara? 700 ljudi iz Srbije nam je dalo ovaj odgovor
Genov smatra da je davanje bakšiša kešom praktično nemoguće kontrolisati
Treba li dati bakšiš konobaru? To je tema koja je ovih dana izazvala "pompu" u Srbiji.
Nakon predloga HORES-a da "čast" za konobara bude 10 odsto od iznosa računa, ali da to bude dobrovoljno, krenule su debate na društvenim mrežama.
Georgi Genov, koji je ispred ovog udruženja, kaže da se predlog odnosi na plaćanje platnim karticama, dok je, kako je rekao, davanje bakšiša kešom praktično nemoguće kontrolisati.
U anketi smo vas pitali kakav je vaš stav o ovom pitanju, a evo kako ste glasali:
- 16.13 odsto vas je reklo da bakšiš treba da bude obavezan
- 64.25 odsto smatra da je davanje napojnice aposlutno dobrovoljna stvar
- 19.62 odsto kaže da davanje bakšiša treba da zavisi od toga gde ste, šta ste poručili, kakva je usluga.
Ovaj rezultat smo izveli nakon preseka stanja 8. februara, oko 08.30 sati, tako da je podložan promenama.
Podsećamo i da je Hrvatska uzvela obavezno oporezivanje napojnice.
Neki od komentara ispod našeg teksta glase:
Ako je obavezno, onda to nije bakšiš. To je onda kao taksa - plata kelnera i to može da bude OK, a ako ste zadovoljni servisom na vama je da ostavite ako hoćete i koliko hoćete. U Americi je to obavezno jer to je njihova jedina plata, oni žive od toga što dodate na total računa.
Zar on ne dobija platu? Ko meni daje bakšiš u firmi?
Ne treba, bakšiš je privatno darivanje, ne dobijaju samo konobari bakšiš, već i moleri, keramičari, zidari i ostali.
(Telegraf Biznis)