"Ne vidimo finansijsku opravdanost": Kinezi planiraju da otpuste 260 radnika u poznatoj čeličani

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sindikat radnika odgovorio je da će pokušati da sačuva svaki posao i nisu isključili mogućnost industrijske akcije

Foto:Pixabay

Britanska čeličana (engl. British Steel) otkrila je da će otpustiti 260 radnika, što je skoro 7 odsto njihove radne snage, uprkos nastavku pregovora vlade o finansiranju sa njihovim kineskim vlasnicima piše Sky News.

Saopšteno je da će se otpuštanja osetiti u njihovoj fabrici u Skantorpu kroz zatvaranje peći za koks - koje se koriste za pretvaranje uglja u visokotemperaturni proizvod potreban za servisiranje visokih peći.

Inače koksovanje predstavlja proces izolacije uglja iz vazduha radi povećanja topline kako bi se razgradio. Sindikat radnika odgovorio je da će pokušati da sačuva svaki posao i nisu isključili mogućnost industrijske akcije.

Potez kompanije otkriven je nakon što je Sky News izvestio da zvaničnici iz Odeljenja za poslovanje i trgovinu treba da se sastanu u Kini sa rukovodiocima Jingye Group usred dugotrajnih pregovora o grantu od 300 miliona funti.

Izvori upoznati sa slučajem rekli su da se očekuje da će se razgovori usresrediti na vrednost paketa energetskih subvencija, koji bi mogao da podigne celokupnu vrednost vladine podrške za Britansku čeličanu na približno 1 milijardu funti.

Kompanija nije postavila vremenski okvir za svoje predloge, ali je rekla da je ušla u pregovore sa sindikatima. Naglasila je svoje napore da smanji uticaj na životnu sredinu i račune za energiju.

Zvaničnici su rekli da su njihovi troškovi, na oba polja, porasli za ukupnih 190 miliona funti prošle godine.

U svom saopštenju naveli su da je "neophodna akcija usled neočekivanog rasta operativnih troškova, nagle inflacije i zbog potrebe da poboljšaju učinak na životnu sredinu".

Generalna sekretarka sindikata Šeron Graham istakla je da "se radnici Britanske čeličine součavaju sa toksičnom kombinacijom pohlepnih poslodavaca koji odbacuju obećanja o ulaganjima i nesnađene britanske vlade koja nema ozbiljan plan za industriju".

Takođe, sindikalna nacionalna oficirka Linda Makuloh navela je da sandikat "još uvek nije video finansijsku opravdanost za zatvaranje peći za koksovanje".

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)