Zabrana rada nedeljom nije onakva kako se zamišljalo: U Hrvatskoj se već vide teške posledice za sve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošlo je tek 20-tak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedeljom, a već se naziru teške posledice

Foto: Shutterstock

Hrvatsko Udruženje trgovine i logistike (UTIL) u utorak je pozvalo vladu na novi dijalog o regulaciji rada nedeljom kako bi se on uredio kroz Zakon o radu i to tako da se reguliše za sve radnike, a ne samo za one u trgovini.

- Regulisanje mora da važi podjednako za sve radnike u Hrvatskoj, tako nešto bi bilo pravedno i unapredilo bi uslove i kvalitet rada u svim delatnostima koje rade nedeljom - istakli su iz udruženja.

Navode kako je prošlo 20-tak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedeljom, a već se naziru teške posledice i za poslodavce i za radnike u trgovini, piše Poslovni dnevnik. 

- Deo trgovaca ima velike gubitke jer se promet nije "prelio na druge dane", pa postoji realna opasnost od zatvaranja nekih radnji i gubitka radnih mesta - istakli su iz udruženja napominjući kako veruju da to nije bila namera, ni želja zakonodavca.

UTIL naglašava da je briga o radnicima u trgovini jedan od prioriteta udruženja i podržaće svaku inicijativu ili zakonsku promenu koja ide u tom smeru.

Tome u prilog, kako navode, govori i činjenica da je UTIL u potpunosti podržao poslednju promenu Zakona o radu, s kojim je za sve radnike u Hrvatskoj uvedena minimalna satnica rada nedeljom i praznicima, odnosno plata za rad nedeljom povećana je 50 odsto u odnosu na satnicu za redovan rad.

- UTIL razume nameru zakonodavca u kojoj želi da učini novi iskorak prema boljim i kvalitetnijim uslovima za radnike u industriji trgovine, što Udruženje podržava. Međutim, UTIL smatra da se rad nedeljom može rešiti samo tako da se reguliše rad nedeljom, a ne da se selektivno zabranjuje rad pojedinim delatnostima, poput u ovom slučaju trgovine - istakao je član Saveta udruženja Stjepan Roglić.

UTIL stoga poziva pravosudnu i zakonodavnu vlast da ugradi dodatne nadzore i regulacije kojima bi se sprečilo donošenje zakona koja nisu u skladu s ustavom.

(Telegraf Biznis)