Čips, supe i mesni proizvodi uskoro više neće imati ovaj ukus? EU planira da ga zabrani
Evropska agencija za sigurnost hrane upozorava da ovaj sastojak može da izazove oštećenje genetskog materijala
Jedan od omiljenih ukusa će verovatno uskoro nestati iz jela. Radi se o dimljenom ukusu koji čipsu, supama ili slanini daje tipičan dimljeni ukus koji vole potrošači širom sveta, prenosi Novi Čas.
Kako navodi češki portal dTest, reč je o sastojcima nastalim takozvanim tečnim dimom, koji prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) prouzrokuje "oštećenje genetskog materijala" i stoga takođe "povećava rizik od razvoja patologija kao što su rak ili nasledne bolesti".
EFSA je skrenula pažnju na genotoksične efekte ovog ukusa u novembru 2023. godine.
Prema portalu, Evropska komisija planira da zabrani dalju upotrebu ovog sastojka i odluka bi mogla da stupi na snagu već u martu.
Ovim korakom bi Evropska unija postala prvo tržište u svetu na kojem bi ovi aditivi bili zabranjeni. Međutim, proizvođači još uvek imaju vremena da se prilagode novim propisima i rasprodaju zalihe.
Moguće je da će trebati da prođu meseci da se zalihe potroše i proizvodi zauvek nestanu sa polica.
(Telegraf Biznis)