"Setvena ofanziva": Poljoprivrednici u Mačvi seju kukuruz i suncokret na blizu 60.000 hektara

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Oduvek se kukuruz sejao posle Blagovesti. Odmah nakon ovog praznika su se pripremale njive i obavljala setva"

Foto: D.G.

Poljoprivrednici u Mačvi su neuobičajeno rano, još krajem marta, počeli setvu kukuruza i suncokreta. Na velikom broju njiva biljke su već iznikle i formirale vrste, a ovih dana traje "setvena ofanziva" na blizu 60.000 hektara.

- Oduvek se kukuruz sejao posle Blagovesti. Odmah nakon ovog praznika su se pripremale njive i obavljala setva. Kako se klima promenila, pa nema zime, mnogi pripreme počinju već u februaru kada zatvaraju brazde da bi sačuvalu vlagu i seju već krajem marta. Još ako padne malo kiše onda ranije setva bude berićetnija - kaže poljoprivrednik Dragan Lukić.

Foto: D.G.

Vremenske prilike su jedan od važnih faktora za setvu i bogatu jesenju berbu. Stručnjaci savetuju da se setva obavi kada se zemljište ugreje do 10-12 stepeni što obezbeđuje ravnomerno i brzo nicanje. Prema kalendaru setva je ranijih godina obavljana u aprilu, ali poslednjih godina koje su bile sušne poljoprivrednici se prilagođavaju vremenskim prilikama i sve manje gledaju u kalendar, a više u nebo.

- Kako su od početka proleća bile visoke temperature, a ovih dana prave letnje, ja sam možda malo zakasnio sa setvom jer su vetrovi isušili zemlju. Zato sam posle setve morao da povaljam njive da bi se sačuvalo makar malo vlage - dodao je Lukić koji je setvu kukuruza i suncokreta obavio prošle sedmice.

Iako je setva počela ranije, najviše su zastupljeni hibridi srednje ranih sorti domaćih proizvođača koji su jeftiniji od uvoznih. Semena su za oko 10 posto skuplja nego prošle godine, pa je za setvu na jednom hektaru potrebno izdvojiti od 10.000 do 25.000 dinara, što zavisi od izbora hibrida.

(Telegraf Biznis)