Irska dobija milijarde evra zaostalog poreza od kompanije Epl: Kako će ih potrošiti?

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši sud EU presudio je da je američka kompanija imala koristi od nezakonitog povoljnog poreskog aranžmana u ovoj zemlji

Foto: Shutterstock

Vlasti Irske su obaveštene da treba da dobiju 14 milijardi evra neizmirenog poreza od kompanije Epl (Apple). Najviši sud Evropske Unije presudio je da je američka tehnološka firma imala koristi od nezakonitog povoljnog poreskog aranžmana u ovoj zemlji. Ali kako će irska vlada iskoristiti ovaj neočekivani prihod?

Najkonzervativnija i "najdosadnija" stvar koju vlada može da uradi jeste da smanji nacionalni dug zemlje. Na kraju prošle godine, neto vladin dug Irske iznosio je oko 181 milijardu evra. Dakle, korišćenje celokupnog prihoda za otplatu duga smanjilo bi ga za skoro 8 odsto.

To bi pomoglo da se smanji iznos koji vlada mora da plati na kamate na dug i pružilo zemlji malo više prostora za disanje u slučaju ekonomske krize.

Međutim, nema velike hitnosti da se to uradi jer dug nije posebno visok u međunarodnim standardima. Kao udeo u nacionalnom dohotku, neto dug iznosi oko 60 odsto u poređenju sa Velikom Britanijom gde je oko 100 odsto.

Postojala je sugestija da bi prema pravilima EU novac morao biti upotrebljen za smanjenje duga, ali irski ministar finansija Džek Čembers kaže da to nije slučaj.

Ekonomija Irske se snažno oporavila od bankarske krize i mera štednje iz kasnih 2000-ih. Međutim, infrastruktura zemlje nije pratila taj rast. Potrebna su značajna ulaganja u energiju, vodu i stanovanje.

Da li bi se dakle 14 milijardi evra moglo iskoristiti za pokretanje velikog programa javnih radova?

Irski premijer Sajmon Haris je sugerisao da je to na dnevnom redu, rekavši da postoje jasna područja gde bi to moglo biti razmotreno, kao što su infrastruktura, stanovanje i druga područja gde postoje ograničenja.

Potencijalna poteškoća u tome je nedostatak radnika u građevinskoj industriji. Irska je blizu tehničkog punog zaposlenja, tako da očigledno ne postoji rezervna armija radnika spremnih da kopaju rovove i postavljaju blokove. Pokušaj da se puno ulaže u građevinu u kratkom roku mogao bi samo da podstakne inflaciju, piše Bi-Bi-Si (BBC)

(Telegraf Biznis)