Čuvena franšiza bi mogla da nestane sa britanskih ulica: 87 restorana i 4.500 radnih mesta u opasnosti

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će restorani biti prodati

Foto: Shutterstock

Kompanija koja je zadužena za britanski deo lanca restorana TGI Friday's saopštila je da planira da imenuje stečajne upravnike, što dovodi u pitanje budućnost svojih 87 objekata i 4,500 zaposlenih.

Američki restoranski brend bi mogao da nestane sa britanskih ulica nakon što je Hostmore, koji je kotiran na londonskoj berzi, objavio da će biti postavljeni upravnici iz konsultantske firme Teneo i da će njegovi restorani biti prodati konkurenciji. U međuvremenu, restorani će nastaviti da rade normalno.

Hostmore je rekao da će prodaja – koja će biti završena do kraja oktobra – doneti manje od njegovih dugova i da suspenduje trgovinu svojim akcijama, čija je vrednost pala na gotovo nulu. Kompanija ima dugove od 35 miliona funti.

Kompanija je pokušavala da pregovara o planu spašavanja od trenutka kada su propali pregovori o preuzimanju vrednom 180 miliona funti sa TGI Friday's u SAD-u prošle nedelje. Spajanje je propalo nakon što je glavni vlasnik franšize u SAD-u rekao da je izgubio prava na tantijeme i druge isplate generisane imenom TGI Fridays.

Objava koja je otkrila kraj tih pregovora obrisala je više od 90 odsto vrednosti akcija Hostmore-a.

Nije jasno da li bi se neki potencijalni kupac mogao još pojaviti da preuzme brend TGI Friday's Velikoj Britaniji, ili će svi njegovi restorani biti preimenovani nakon preuzimanja.

Hostmore je saopštio da je njegov odbor “nasledio okolnosti koje predstavljaju veliki izazov” i uspeo je da smanji godišnje troškove za 12 miliona funti, smanji gubitke od nerentabilnih objekata i poboljša korisničko iskustvo.

- Nažalost, svi napori odbora da implementira trajno rešenje za podršku dugoročnoj finansijskoj budućnosti poslovanja suočili su se sa veoma izazovnim trgovinskim i makroekonomskim okruženjem, a napori da se stvori vrednost za akcionare kroz predloženo preuzimanje TGI Fridays, iako su bili daleko odmakli, naišli su na nepovoljne događaje van kontrole odbora - dodala je kompanija.

Osnovan 1965. godine u Njujorku od strane grupe prijatelja, TGI Friday's (Thank God It's Friday), imao je za cilj da spoji klasična američka jela poput burgera sa opuštenom i živahnom atmosferom, priše Gardijan.

(Telegraf Biznis)