Novi šok za Nemce, bankrotirao još jedan automobilski gigant, skoro 4000 zaposlenih strahuje za radna mesta

Z. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Fabrika automobila / Foto: Tanjug/AP

Loše vesti ne prestaju dok se talas bankrota i dalje kotrlja Nemačkom!

Sada je još jedna nemačka automobilska kompanija podnela zahtev za stečaj i gotovo 4000 radnika strahuje za svoja radna mesta.

Stvari u autoindustriji u poslednje vreme ne idu najbolje, proizvođači automobila zapeli su sa svojim električnim modelima jer se potrošači radije odlučuju za motor s unutrašnjim sagorevanjem, a sve zahvaljujući neodlučnosti političara. To znači da proizvođači automobila moraju da uvedu mere smanjenja troškova. Troškovi zaposlenih obično čine najveću stavku u rashodima tako da kompanije baš na tom polju štede. Međutim, ukoliko proizvođači štede i proizvode manje, to utiče i na druge kompanije u automobilskoj industriji.

Folksvagen je pre nekoliko dana iznenadio saopštenjem da planira da ukine 30.000 radnih mesta. Javnost se još nije oporavila od tog šoka, a već je stigla sledeća loša vest.

Prošlog petka je dobavljač WKW podneo zahtev za nesolventnost nadležnom lokalnom sudu jer je kompanija u stečaju. To znači da oko 3800 radnika brine za svoju budućnost. Kompanija iz Vupertala specijalizovana je za ukrasne trake i funkcionalne komponente i proizvodi ih prvenstveno u svom sedištu i u Velbertu. WKW je snabdevao velike proizvođače automobila kao što su BMW i VW.

Vest, međutim, nije iznenađenje. Već neko vreme kruže glasine da stvari ne izgledaju dobro za WKW.

Nemački mediji navode da je bankrot bio neizbežan uprkos što je 2022. godine prodata za gotovo 600 miliona evra. Savezna država Severna Rajna-Vestfalija preuzela dala je garancije i kompanija je uspela da se spasi restrukturiranjem.

Međutim, budući da je to bilo vrlo sporo i da je moguće preuzimanje od strane američkih investitora propalo sredinom godine, WKW je sada konačno u stečaju, pišu nemački mediji.

(Telegraf/Fenix magazin)