Inspekcija trgovcima izrekla kazne od 60.500 evra: Na teren su izlazili po prijavi građana

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kazne su trgovcima izrečene zbog nepoštovanja odluke o ograničavanju marže na određene proizvode

Foto: Shutterstock/non c

Od početka akcije Vlade Crne Gore ograničavanja marži inspekcija je izrekla 60.500 evra kazni trgovcima zbog nepoštovanja ove odluke. I dok u Ministarstvu ekonomskog razvoja tvrde da je akcija doprinela stabilizaciji cena, građani nisu tako sigurni.

Već mesec dana na rafovima prodavnica u Crnoj Gori može se naći hiljadu artikala iz 66 kategorija proizvoda na koje je ograničena marža. Ta akcija je u budžetima nekih građana, kažu, donela uštedu, dok drugi tvrde da nisu primetili bilo kakvo pojeftinjenje.

- Na moj budžet ništa, jer ja ne kupujem paštete. Ono što kupujem su verovatno podigli, pa onda snizili - bio je jedan od komentara građana.

Bez obzira na različite komenatre građana, u Sindikatu smatraju da je je akcija uticala na zaštitu životnog standarda najsiromašnijih.

- Sve zavisi koje su vaše preferencije i da li će se baš taj proizvod naći u akciji Limitirane cene, a imamo i onu kategoriju kupaca koji ciljano kupuju proizvode limitirane cene i prinuđeni su da štede svaki evro -kaže Marko Subotić, iz Unija slobodnih sindikata.

Da se može uštedeti kupovinom proizvoda na koje se akcija odnosi, tvrde i u Ministarstvu ekonomskog razvoja, iako još nemaju precizne podatke zadovoljni su postignutim efektima.

S druge strane, tržišna inspekcija od početka akcije imala je 89 kontrola trgovaca. Najčešće se uopšte ne poštuje odluka o ograničavanju marži ili se marže smanjuju manje nego što je predviđeno.

- Utvrđeno je 13 nepravilnosti, od čega je izdato novčanih kazni u ukupnom iznosu od 60.500 evra - kaže tržišni inspektor Besim Musić.

Inspektori su išli u kontrole i po prijavama građana a evo šta je, kažu, izazvalo najviše zabune među potrošačima.

- Recimo za deterdžent za pranje veša – praškasti, odlukom je definisano da mora biti ograničen proizvod u pakovanju od tri kg svih proizvođača. Dakle, svi ostali proizvodi koji nisu u tom pakovanju, veće gramaže ili manje, trgovci nisu u obavezio da ograniče taj proizvod - pojašnjava Musić.

Kazna za nepoštovanje akcije za kompanije je od 5 do 10.000 evra, dok su kazne za pojedinačnu odgovornost od 500 do 1.000 evra, piše RTCG.

(Telegraf Biznis)