Obezbeđeno 50 miliona evra za rehabilitaciju postojećih pruga, u pripremi i novi Zakon

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je potpisan Ugovor u Vladi Srbije

Foto: Marko Jovanović

U Vladi Srbije danas je potpisan Ugovor za hitnu obnovu železničke infrastrukture u Republici Srbiji. Njime je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) opredelila dodatnih 50 miliona evra za rehabilitaciju već postojećih pruga.

Vesić je istakao da je prošlo tačno godinu dana otkako je zajedno sa EBRD-ijem razgovarano o prenameni 50 miliona evra za rekonstrukciju pruga.

- Ovaj novac je već bio dodeljen ali za neke druge namene. Tada smo procenili da nam je neophodno da hitno uđemo u rekonstrukciju vec postojećih pruga tako da sam zahvalan banci što su razumeli našu potrebu i posle godinu dana došli smo u situaciju da potpišemo ovaj ugovor - započeo je ministar svoje obraćanje i poručio da ćemo uz pomoć ovog novca i Ugovora rehabilitovati oko 200 kilometara postojećih pruga.

- Koliko je to važno za nas govori nam podatak da godišnje rehabilitujemo od svojih sredstava oko 100 kilometara pruga i košta nas između 20 i 30 miliona evra, pojašnjava ministar.

U zemlji imamo skoro 3.400 kilometara pruge a biće rekonstruisani oni pravci koji nisu delovi velikih projekata.

- Činjenica je da se nažalost u Srbiji do poslednjih 7-8 godina nije mnogo ulagalo u postojeću železničku i putnu infrastrukturu i zato su naši troškovi veći - pojasnio je Vesić.

Ministar je najavio da je u pripremi i Zakon o održavanju infrastrukture koji će obavezati svakog upravitelja koliko mora novca iz budžeta da izdvaja za održavanje infrastrukture.

- Na taj način ćemo moći da imamo tačan pregled stanja infrastrukture i moći ćemo na vreme da ulažemo novac u održavanje što će smanjiti novac za kasnije rekonstrukcije - zaključio je Vesić.

(Telegraf Biznis)