Kod Hrvata na snagu stupaju nova pravila za vozače: Kazne idu i do 130 evra, a šta je sa Srbijom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zimska oprema obavezna je do 15. aprila i odnosi se na sve vrste motornih vozila

Foto: Shutterstock/Ground Picture

S dolaskom jeseni i hladnijih i kraćih dana, a dužih noći, dolazi i do važnih promena koje se odnose na motorna vozila. Vreme je za odlazak kod vulkanizera i stavljanje zimskih guma, ali i za uključivanje svetala danju.

Ovo su važni datumi:

Od 1. novembra u Hrvatskoj je obavezna vožnja sa uključenim svetlima danju. Obaveza traje sve do 31. marta i odnosi se na sva motorna vozila koja moraju koristiti dnevna ili kratka svetla. Za vozače mopeda i motocikala i dalje važi pravilo uključivanja kratkih svetala danju tokom cele godine, prenosi Dnevnik.hr.

Ako vas policija uhvati sa neuključenim svetlima, kazna je 30 evra.

Svetla moraju imati i vozači drugih prevoznih sredstava: bicikala i takozvanih ličnih prevoznih sredstava poput električnih trotineta, i to od prvog sumraka do potpunog svitanja (noću) i u slučaju smanjene vidljivosti. Vozači tih vozila moraju imati uključeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani vozila.

Kazna u slučaju nepoštovanja tih pravila je 60 evra. To je inače redovan iznos kazne za neuključena svetla tokom noći ili smanjene vidljivosti za sve vozače tokom cele godine.

Obaveza upotrebe zimske opreme na vozilima u Hrvatskoj počinje 15 dana nakon obaveze uključivanja svetala tokom dana.

Prvi obavezan dan za zimske gume i ostalu zimsku opremu je 15. novembar, iako se preporučuje da se letnje gume zamene zimskim i ranije ako je potrebno, čim počnu zimski uslovi vožnje, odnosno čim se temperatura vazduha spusti ispod 7 °C, prenosi Poslovni.

Zimska oprema obavezna je do 15. aprila i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje kolovoza na svim zimskim deonicama javnih puteva. Izuzetak su jedino vozila oružanih snaga.

Zimska oprema znači da vozila moraju imati četiri zimske gume ili četiri letnje gume (sa najmanjom dubinom šare od 4 mm) sa lancima za sneg na pogonskim točkovima.

Kazna za vožnju bez zimske opreme u navedenom periodu je 130 evra.

(Telegraf Biznis)