"Bez 1.000 € ne pomišljaj, osim ako ti buvara odgovara": Srbi otkrili koliko je potrebno za život u Novom Sadu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina stanodavaca traži najmanje dve do tri kirije unapred, što dodatno otežava situaciju za ljude koji traže stan

Foto-Ilustracija: Shutterstock

Na jednoj društvenoj mreži je pokrenuta diskusija o tome koliko je potrebno zarađivati da bi se preživelo u Novom Sadu, naročito ukoliko osoba nema svoj stan ili kuću. Pitanje je postavio jedan korisnik, želeći da sazna koliko je plata dovoljna za samca i da li je moguće pronaći stan ispod 300 evra mesečno.

Prema mišljenjima korisnika, da bi osoba u Novom Sadu živela bez većih finansijskih briga, potrebno je zarađivati najmanje 100.000 dinara mesečno. Jedan od komentara napominje da plata od 100.000 dinara pokriva osnovne troškove, kao što su računi, stanarina i hrana, ali na kraju meseca ostaje samo oko 15.000 dinara za dodatne troškove. Ukoliko osoba ima automobil, ovaj iznos se smanjuje na nulu.

Zaključuje se da je za nešto komforniji život, gde bi osoba mogla povremeno i da izlazi, potrebno imati minimalno 120.000 dinara.

- Realno računaj bar 100.000 dinara, a da ti se život ne svede na preživljavanje - glasi jedan od komentara.

Kada je reč o stanovima, situacija je prilično teška. Garsonjere u Novom Sadu su trenutno između 220 i 250 evra mesečno, uz dodatne troškove za režije. Mnogi korisnici pominju naselja poput Adica i Klise, ali i napominju da su ta područja daleko od idealnih za život – loša osvetljenost, slab gradski prevoz i opšte stanje infrastrukture. Iako su te lokacije povoljnije, kvalitet života je niži. S druge strane, Veternik se smatra boljom opcijom, ali zahteva duže putovanje do grada.

- Možeš na Adicama i Klisi, ali to je horor, kao geto. Slabo osvetljenje, slabe linije gradskog - jedan je od komentara.

-Realno je naći stan ispod 300 evra, naravno, u pitanju će biti neka buvara najgora, bez normalnih uslova za život. Osim ako te ne usere nešto normalno, ali uglavnom je sve zauzeto - glasi još jedan komentar.

Jedan od korisnika ističe da je za pristojan život samca, bez neočekivanih situacija, potrebno zarađivati oko 100.000 dinara mesečno, dok drugi dodaje da, ako neko vozi automobil, treba dodati još 100-200 evra mesečno za gorivo.

Zaključak je da je moguće pronaći stan ispod 300 evra, ali to će verovatno biti stan lošijeg kvaliteta. Lokacije poput Limana, Detelinare i Adica se spominju kao opcije, ali i tamo je, prema iskustvima korisnika, teško naći nešto pristojno. Većina stanodavaca traži najmanje dve do tri kirije unapred, što dodatno otežava situaciju za ljude koji traže stan.

(Telegraf Biznis)