Vesić na Bledu predstavio planove za povezivanje sa susednim zemljama u transportu

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Predmet razgovora bilo je povezivanje Istočnog Mediterana sa Zapadnim Balkanom i novi koridori Evropske unije, koji uključuju i zemlje koje nisu njene članice

Foto: Predrag Mitić

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić danas je na Bledu predstavio planove povezivanja Srbije sa susednim zemljama u okviru prvog SEUDR PO16 ministarskog sastanka o unapređenju regionalne saradnje u oblasti transporta u Dunavskom regionu.

Vesić je u izjavi za Tanjug naveo da je predmet razgovora bilo povezivanje Istočnog Mediterana sa Zapadnim Balkanom i novi koridori Evropske unije, koji uključuju i zemlje koje nisu njene članice.

- Mi zaista verujemo da ukoliko Evropa želi da bude konkurentna sa drugim zemljama ona mora naprosto ceo kontinent da razvija, a upravo je saobraćaj motor razvoja - rekao je Vesić, koji je u zvaničnoj poseti Sloveniji.

Foto: Predrag Mitić

Ističe da je Srbija predstavila svoje projekte i planove povezivanja sa svim susednim zemljama.

- Očekujemo dalju podršku Evropske unije. Ona je do sada uložila više od milijardu evra bespovratnih sredstava kada je u pitanju saobraćaj u Srbiji, računajući poslednji grant koji smo dobili za izgradnju brze pruge Beograd - Niš u iznosu od 610 miliona evra - kazao je Vesić.

Dodaje da EU finansira i rekonstrukciju pruge prema Bugarskoj.

- Završavamo prugu ka Mađarskoj, čeka nas ona ka Rumuniji. Takođe završili smo projekat ka Hrvatskoj, potpisali zajedničko pismo namere sa Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom. Naša zajednička budućnost jeste da sarađujemo i da uskladimo saobraćaj, ali i druge oblasti sa pravnom tekovinom Evropske unije - poručio je Vesić.

Foto: Predrag Mitić

On ističe da je Srbija po tom pitanju napravila izuzetan napredak u poslednje dve godine.

- Od svih zemalja Zapadnog Balkana mi imamo najveći stepen usklađenosti sa zahtevima EU - rekao je Vesić.

Predmet razgovora bili su i problemi na graničnim prelazima, odnosno duga čekanja kamiona.

- Ti problemi moraju da se reše, jer štete evropskoj privredi - istakao je ministar.

Vesić je preneo da je tema sastanka bila i Zajednička izjava o saradnji zemalja ovog regiona.

On je sagovornicima rekao da je Srbija upoznata sa tom izjavom, ali da ne može da joj se priključi dok o tome ne odluči vlada.

Ministarka infrastrukture Slovenije Alenka Bratušek rekla je da je postignut dogovor o jačanju međusobne saradnje i istakla da je železnički saobraćaja ključan za zeleni transport.

Foto: Predrag Mitić

- Evropska komisija će imati velike zadatke pred sobom, pogotovo kada se radi o finansijskoj perspektivi. Zajedno radimo na projektu IPA za povezivanje Evrope - rekla je Bratušek za Tanjug.

Zamenica generalnog direktora u Generalnom direktoratu za mobilnost i transport (MOVE) Evropske komisije Maja Bakran Marcič podseća da je revidirana ključna evropska uredba o transevropskim transportnim mrežama, gde je po prvi put jedan evropski koridor, koji se proteže Zapadnim Balkanom, postao integralni deo evropske mreže.

- Po prvi put u istim pravnim okvirima se nalaze i zemlje članice EU i one koje to nisu- rekla je Marcič.

To, prema njenim rečima, zahteva ispunjenje obaveze da se do 2030. godine izgradi temeljna mreža evropskih koridora.

- Prema našim procenama za čitavu EU biće potrebno 500 milijardi evra, od čega gotovo 80 odsto ide na železnicu, a dobar deo će biti uložen u zapadnobalkanskom koridoru - rekla je ona.

Foto: Predrag Mitić

Marcič dodaje da će oni nastaviti da pružaju podršku ovom regionu zajedno sa Transportnom zajednicom u Beogradu.

- Ključno je da se usklade države koje su kandidati za članstvo u EU i koje se spremaju za članstvo. To je veoma zahtevan posao, petina ukupnog pravnog zakonodavstva Evropske unije, 20 odsto otpada na transport - istakla je ona za Tanjug.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije, Slovenije, Crne Gore, Češke, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Moldavije.

Delegaciju Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije činili su pomoćnica ministra Tanja Popović, državni sekretar Vladimir Džamić i posebna savetnica Dobrila Ponorac.

Glavne teme skupa bile su finansiranje transportne infrastrukture u Evropskoj uniji i Dunavskom regionu, kao i put ka zelenijem, pametnijem, sigurnijem i otpornijem transportu u Dunavskom makro regionu uz pomoć nove TEN-T politike.

Po završetku zvanične posete, Vesić nastavlja privatnu posetu Sloveniji u okviru koje će na Univerzitetu u Ljubljani promovisati svoj udžbenik "Digitalni politički marketing" i održati predavanje studentima.

(Telegraf Biznis)