Dva restorana u Srbiji dobila prestižne "MICHELIN" zvezdice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Phanuphong Thepnin / Alamy / Alamy, Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kompanija "MICHELIN" danas je predstavila izbor za 2025. godinu u okviru "MICHELIN vodiča za Srbiju". Ovo izdanje slavi trud celokupne ugostiteljske profesije koja nastavlja da podiže kvalitet gastronomske ponude ove balkanske zemlje.

U šestom izdanju vodiča, među 23 predstavljena restorana, inspektori MICHELIN-a dodelili su svoje prve "MICHELIN zvezdice" za dva ugostiteljska objekta.

Dva restorana dobila svoje prve "MICHELIN zvezdice"

Restoran "Langouste" u Beogradu dobio je jednu "MICHELIN zvezdicu". Idealno smešten u srcu grada, restoran pruža gostima spektakularan pogled na reku Savu. Šef kuhinje Marko Đerić i njegov tim donose izuzetnu kuhinju koja naglašava lokalne proizvode.

Njihova jela dolaze iz biodinamičke bašte na obodu srpske prestonice, što oslikava duboku posvećenost sezonalnosti. Zahvaljujući međunarodnom iskustvu i obrazovanju u Italiji, šef kuhinje nudi gastronomsku ponudu koja odražava značaj Beograda. Rezultat? Tanjiri koji uzdižu lokalne ukuse sa velikodušnošću i suptilnošću.

U srcu Vojvodine, u Novom Slankamenu, oko 60 kilometara severoistočno od glavnog grada, restoran "Fleur de Sel" takođe je dobio svoju prvu "MICHELIN zvezdicu". Srpski šef Nikola Stojaković, koji se školovao u Francuskoj, zajedno sa svojim timom kreira jelovnik ispunjen alpskim notama koje su servirane sa velikom finoćom. Veliki prozori restorana pružaju zadivljujući pogled na Dunav.

Bib Gourmand

Inspektore "MICHELIN" vodiča impresionirala je autentičnost i odličan odnos cene i kvaliteta u dva restorana u Beogradu koji su već nagrađeni Bib Gourmand priznanjem:

Istok: Restoran sa egzotičnim jelima inspirisanim jugoistočnom Azijom.

Iva New Balkan Cuisine: Mesto koje nudi veliki broj lokalno inspirisanih jela sa modernim, laganim pristupom, savršenih za savremene ukuse.

Izbor za 2025. godinu

Izbor za "MICHELIN vodič za 2025. godinu" ističe i druge uzbudljive novitete. U Novom Beogradu, modernom delu prestonice, restoran "GiG" - mesto koje je stvorila vinarija "Imperator", nudi jedinstven prostor potpuno posvećen degustaciji vina. U kuhinji, šef priprema moderna, personalizovana jela duboko povezana sa lokalnim podnebljem, koristeći sastojke iz biodinamičke bašte.

Izabrani restorani u Beogradu:

1. Bela Reka – Tradicionalna kuhinja;

2. Comunale Caffè e Cucina – Italijanska kuhinja;

3. Ebisu – Japanska kuhinja;

4. Enso – Kreativna kuhinja;

5. GiG (novo) – Moderna kuhinja;

6. Gušti mora – Plodovi mora;

7. Homa – Kreativna kuhinja;

8. Klub Književnika by Branko Kišić – Balkanska kuhinja;

9. L'Adresse – Evropska kuhinja;

10. Legat 1903 – Moderna kuhinja;

11. Magellan – Moderna kuhinja;

12. Metropolitan – Internacionalna kuhinja;

13. Mezestoran Dvorište – Mediteranska kuhinja;

14. Na Ćošku – Balkanska kuhinja;

15. Pinòt – Moderna kuhinja;

16. Salon 1905 – Moderna kuhinja;

17. SkyLounge – Internacionalna kuhinja;

18. The Square – Moderna kuhinja;

19. The Twenty Two – Internacionalna kuhinja.

-Ovo je veliki dan za srpski turizma, "MICHELIN zvezdice", kojima sada mogu da se pohvale i naši restorani, potvrda su našeg kontinuiranog rada u oblasti gastronomije, ali i turizma u celini, kao i kvaliteta ugostiteljske scene, po čemu nimalo ne zaostajemo za svetskim gastronomskim destinacijama. Ovakva pozicija Srbije na međunarodnoj gastronomskoj mapi od izuzetnog je značaja za dalje pozicioniranje naše zemlje kao sve prestižnije i atraktivnije turističke destinacije – istakla je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

(Telegraf Biznis/Guide.michelin)