Ljudi masovno naručuju vodu umesto vina: Ugostitelji besni, restorani ne "žive" od prodaje jela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Odlazak u restoran nekada je mnogima bio svakodnevni užitak, ali danas se sve više ljudi dva puta zamisli pre nego što se odluči na takav trošak.

Cene u ugostiteljstvu su značajno porasle poslednjih godina zbog skupljih namirnica, većih plata i rasta troškova energije. Mnogi restorani nisu preživeli pandemiju, a oni koji jesu, sada se bore za opstanak. Sve više ljudi odlučuje da jede kod kuće kako bi uštedelo.

Ipak, odlazak u restoran za mnoge i dalje predstavlja mali luksuz, ali sada se pažljivije planira. Takođe, sve češće se štedi na piću – gosti naručuju vodu umesto vina, što ugostiteljima stvara velike probleme.

Ugostitelji se žale na štednju gostiju kada je reč o piću

Arne Anker, vlasnik restorana u Berlinu, izjavio je za „Focus“ da sve više gostiju naručuje samo vodu umesto vina. Sličnu zabrinutost dele i drugi ugostitelji.

- Restoran se jedva može održati samo od prodaje jela - rekao je jedan ugostitelj iz Hamburga, naglašavajući da pića donose ključni deo prihoda.

Ronald Erens, vlasnik restorana u Minhenu, ističe da gosti sada prvo gledaju cene pre nego što se odluče između piva, vina ili vode. Kada je njegov restoran povećao cenu vinskog špricera za jedan evro, prodaja mu je pala za 30 odsto.

Pad prodaje piva takođe predstavlja problem, posebno za restorane koji imaju ugovore sa pivarama. Ti ugovori često uključuju minimalne količine narudžbina, a njihovo neispunjavanje može dovesti do lošijih uslova ili čak kazni.

Ugostitelji primećuju da pivare pokušavaju da ublaže pad prodaje uvođenjem novih ukusa, vrsta piva i bezalkoholnih varijanti.

Ugostitelji se bune zbog vraćanja PDV-a na 19%

Pored rasta troškova, ugostitelje je pogodilo i ukidanje sniženog PDV-a. Tokom pandemije, nemačka vlada je privremeno smanjila PDV sa 19% na 7%, ali je krajem 2023. odlučila da vrati staru stopu kako bi rasteretila budžet.

Prema podacima "Focusa", ovo povećanje PDV-a donosi prosečnom restoranu gubitke od oko 4.500 evra mesečno.

(Telegraf Biznis/Fenix)