Bakterija pronađena u čak 11 vrsta poznatog sira: Preti ozbiljna infekcija, u toku veliko povlačenje proizvoda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto-kolaž: Shutterstock

Francuska kompanija za proizvodnju sireva Perrin upozorava na prisustvo bakterija E. coli u svojim sirevima. Sir je prodavan u Nemačkoj.

Fromagerie Perrin povlači jedanaest vrsta sira sa tržišta. U zahvaćenim proizvodima otkrivene su bakterije tipa Escherichia coli (STEC), koje mogu izazvati ozbiljne stomačne tegobe. Potrošačima se savetuje da ne konzumiraju ove sireve.

Ovo su zahvaćeni proizvodi:

  • Morbier Jean Perrin AOP;
  • Morbier Tradition Emotion;
  • Raclette-Teller Bünderfleisch;
  • Raclette-Teller Rohmilch;
  • Raclette-Teller N/Pf/Se;
  • Assiette nature Morbier moutarde;
  • Morbier AOP;
  • Morbier Skin Jean Perrin u pakovanju sira Sortiment Delta Fleisch br. 1;
  • Morbier Skin Jean Perrin u pakovanju sira Plateau Saison;
  • Morbier Skin Jean Perrin u pakovanju sira Europa;
  • Morbier Skin Jean Perrin u pakovanju sira Plateau AOC Delta Fleisch.

Identifikacioni broj: FR25.155.001UE

Proizvođač: Fromagerie Perrin, Francuska

Potrošači mogu vratiti zahvaćene proizvode u prodajna mesta uz povraćaj novca, prema uputstvima proizvođača. Na sajtu lebensmittelwarnung.de navodi se da je sir prodavan u sledećim nemačkim pokrajinama: Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hamburg, Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Saska, Sarland, Šlezvig-Holštajn, Saksonija-Anhalt i Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Detaljne informacije potrošači mogu pronaći u zvaničnim obaveštenjima kompanije Perrin.

Koji su simptomi infekcije E. coli?

Escherichia coli (E. coli) je vrsta bakterija koja se obično nalazi u crevima ljudi i životinja. Iako je većina sojeva bezopasna, neki sojevi mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne infekcije. Kontakt sa kontaminiranom vodom ili hranom najčešći je uzrok infekcije, koja može izazvati simptome poput proliva, bolova u stomaku i groznice.

Osobe sa infekcijom trebalo bi da povećaju unos tečnosti, odmaraju se i potraže lekarsku pomoć u slučaju teških simptoma, kao što su dugotrajan proliv ili visoka temperatura. Takođe, važno je pridržavati se higijenskih mera kako bi se sprečilo širenje infekcije.

(Telegraf Biznis/Fenix)