"Ostale smo bez teksta": Devojke otišle u restoran, pa zanemele zbog "novog pravila"
Tokom pandemije, mnogi ugostitelji su morali da zatvore lokale, a brojni radnici u tom sektoru ostali su bez posla. Kada su se kafići i restorani ponovo otvorili, nije bilo dovoljno radnika, pa su poslodavci morali da nude veće plate onima koji su ostali.
Osim toga, troškovi rada, energenata i namirnica značajno su porasli, pa su vlasnici restorana počeli da razmatraju nove načine poslovanja. Jedan od njih je – uvođenje minimalnog iznosa koji gosti moraju potrošiti.
Tako je čitateljka iz regiona podelila iskustvo iz italijanskog restorana u Salcburgu, gde je na ulazu stajala tabla: "Ulaz dozvoljen samo ako planirate da potrošite minimum 20 evra po osobi."
– Bile smo umorne, konobar nam je prstom pokazao natpis na kome piše da ne možemo ući ako ne planiramo da potrošimo 20 evra. Nismo imale snage da tražimo drugi restoran, pa smo samo klimnule glavom i ušle – kaže ona.
Naručile su po picu (13 €) i sok (4 €), ali to nije bilo dovoljno, pa su morale da uzmu i dezert kako bi dostigle propisani minimum. Na kraju su pile i kafu – ukupno su platile 53 evra.
U Hrvatskoj su ovakvi natpisi retki, ali su poznati slučajevi da konobari upozore goste o minimalnoj potrošnji, posebno u luksuznim restoranima gde je teško proći ispod 100 evra po osobi.
Francuska: Napojnica se automatski zaračunava
Na Azurnoj obali, praksa je otišla još dalje – mnogi restorani ne samo da automatski dodaju 15% napojnice na račun, već se gostima preporučuje da ostave dodatne, američke napojnice.
Pre dve godine, osoblje nekih restorana u Sen Tropeu napravilo je interni spisak lokala u kojima se ostavljaju najveće napojnice. Gradska vlast je tu praksu nazvala "reketiranjem".
– Ovo je ucena i mora odmah da prestane. Napojnica treba da bude izraz zahvalnosti, a ne obaveza – poručila je tada gradonačelnica Silvi Sir.
Jedan od poznatih ugostitelja sa Azurne obale, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da voli britanske goste jer "troše puno", ali da one sa manjim budžetom treba "upozoriti".
– Sve je kao u noćnim klubovima. Ako naručujete skupa pića, dobijate najbolji sto. Ako sedite s jednom pivom celu noć – više vas ne žele – rekao je za Daily Mail.
(Telegraf Biznis/Dnevno)