Ovu čokoladu i omiljeni krem ćemo samo sanjati: Klimatske promene uništile glavni sastojak!

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock

Ove godine u Turskoj je neobično hladan april uništio veliki deo cvetova lešnika, a posledice se već sada jasno osećaju na globalnom tržištu. Kako je lešnik glavni sastojak Nutele, ali i brojnih čokolada, namaza i keksa, ovaj udar posebno će pogoditi sladokusce i proizvođače širom Evrope.

Cene lešnika od početka godine skočile su za više od trećine, i to pre nego što je berba uopšte počela. U Nemačkoj ova situacija utiče na poznate brendove poput Ritter Sporta, Seebergera i Zentisa, čiji proizvodi se prodaju i u hrvatskim prodavnicama.

Razlog za ovakvo stanje je jasan – Turska proizvodi oko 60 odsto svetske količine lešnika. Na zelenim padinama uz Crno more, gde se ovaj plod zove i "zelenim zlatom", hladni vazduh iz aprila uništio je cvetove i mladice. Turski ministar poljoprivrede Ibrahim Jumakli opisao je ovu pojavu kao jedan od najgorih mrazeva u poljoprivrednoj istoriji zemlje. Državna agencija Anadolu javlja da se ove godine očekuje pad prinosa za oko 36 odsto, na približno 450.000 tona, piše Fenix.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci kao glavni krivac vide klimatske promene koje povećavaju učestalost ekstremnih vremenskih neprilika. Ritter Sport, koji godišnje preradi nekoliko hiljada tona lešnika, većinom iz Turske, a manji deo iz SAD-a, navodi da ih noćni mrazevi i rast cena lešnika i kakaa značajno pogađaju. Glasnogovornik ove kompanije naglašava kako klimatske promene stvaraju dodatni pritisak na proizvodnju.

Ni italijanski proizvođači nisu pošteđeni. Seeberger iz Ulma, koji nabavlja lešnike iz Italije, navodi da rast cena u Turskoj direktno utiče i na italijansko tržište. Ovakve klimatske rizike stručnjaci opisuju kao "climateflation" -  inflaciju izazvanu klimatskim promenama.

Najveći svetski kupac lešnika, kompanija Ferrero, proizvođač Nutelle, otkupljuje trećinu svetske proizvodnje. Iako nisu izneli konkretne podatke o cenama, iz kompanije tvrde da je snabdevanje sigurno jer lešnike nabavljaju i iz Italije, Čilea i SAD-a.

Prema podacima Alexandera Sterka sa platforme Vesper BV, cena tone turskih lešnika sada iznosi oko 9.400 evra – što je više od trećine više u odnosu na početak godine. Sterk navodi da je zbog visokih cena promet slabiji, za razliku od kikirikija, i da neki proizvođači već menjaju recepte kako bi smanjili udeo lešnika.

Rajner Lukenhauzeniz hamburške firme Schlüter & Maack smatra da će se proizvođači u većoj meri okretati bademima kao povoljnijoj alternativi. Ipak, ne očekuje dalje drastične skokove cena, iako su klimatske promene i dalje nepredvidive.

Foto: Shutterstock

Na obali Crnog mora, gde je uzgoj lešnika često jedini izvor prihoda, mraz je uništio egzistenciju mnogih porodica. Jedna beračica za agenciju DHA izjavila je da je zima bila teška, a snežni pokrivač u aprilu sve uništio. Mnogi proizvođači nemaju osiguranje od gubitka uroda.

Kao i svake godine, turska državna agencija je odredila minimalnu otkupnu cenu radi stabilizacije tržišta, koja je ove godine 4,20 evra po kilogramu – što je gotovo 17 odsto više nego prošle godine.

U lokalnoj valuti, turskoj liri, poskupljenje prelazi i 50 odsto zbog pada vrednosti novca. Predsednik poljoprivredne komore u Giresunu, Nurittin Karan, očekuje da će kupci iz Nemačke i drugih zemalja brzo otkupiti većinu uroda, ostavljajući turskom tržištu manji deo.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, potroči će možda morati da plate znatno više za omiljenu Nutelu ili da je jedu sa manje lešnika nego ikada do sada. A pitanje je i da li ćemo uopšte moći da pronađemo Ritter Sport čokoladu na policama.

(Telegraf Biznis)