Njima su hranili pse, nikome nisu trebali, a sad koštaju kao suvo zlato: Kilogram i do 3000 dinara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Čvarci, nekadašnji nusproizvod domaćih svinja, nekada su u selima bili toliko bezvredni da su se često bacali ili davali psima. Danas, međutim, oni su prava retkost i luksuz – kilogram čvaraka u mesnicama može da košta i do 3000, više nego mnoge vrste kobasica.

Razlog ovakvog rasta cena je višestruk: afrička svinjska kuga dovela je do ogromnih ograničenja u uzgoju i plasmanu svinja, dok domaći stočari ne mogu lako da prodaju svoje životinje. Svinje su teže i skuplje za tov, a prostor u stajama je ograničen. Zbog toga, ono što je nekada bilo nusproizvod i gotovo beskorisno, sada postaje pravi luksuzni proizvod.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da se sve manje domaćih svinja tovi za masnoću koja je potrebna za čvarke, dok industrijske, hibridne svinje imaju minimalnu masnoću i iz njih praktično ne može da se napravi čvarak. Cena svinjske masti u mesnicama već je dvostruko veća nego ranije, što dodatno poskupljuje proizvod.

Ne samo čvarci – i druge mesne prerađevine poput kulena, pancete i šunke beleže stalni rast cena. U Slavoniji se čvarci još mogu naći za 17–18 evra, ali stručnjaci upozoravaju da će do proleća, usled sve manjih domaćih zaliha, njihova cena verovatno porasti i za 50%. Panceta je u poslednje dve godine već poskupela 30–40%.

Ovo pokazuje koliko je domaće svinjogojstvo danas ugroženo. Uvozno meso i dalje dolazi na tržište, ali domaće životinje ostaju u svinjcima i ne mogu da se prodaju, dok su zabrane i ograničenja sve strožija. Sve ovo dovodi do apsurda da nekada bezvredni čvarci danas imaju cenu “suve zlatne robe”.

Kako ističu stočari, tržište je u kolapsu: prodaja svinja praktično ne funkcioniše, a mnogi proizvođači nisu u mogućnosti da naplate svoj trud. Nekadašnji “otpad” postao je simbol finansijskih i regulatornih problema domaćeg stočarstva.

(Telegraf Biznis/Dnevno)