Bivša prodavačica otkrila što se zapravo krije iza natpisa "sveže pečeno": Ovo morate znati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Bivša dekoraterka torti koja je šest godina radila u jednoj velikoj prodavnici u Njujorku otkriva šta kupci često ne razumeju o naručivanju torti i deli pet ključnih saveta.

1. Torte daju više porcija nego što mislite

Ljudi često kupuju premalu tortu za broj gostiju. Na primer, torta prečnika 23 cm može da posluži dvanaestoro ljudi, a ponekad ostane i pola. Ako se služi i druga hrana, veća torta nije uvek bolji izbor. Visoke torte daju više porcija, a okruglu tortu ne morate seći na klasične trouglove.

2. Šlag i voće brzo gube kvalitet

Torte sa šlagom i svežim voćem iz vitrine nisu uvek najbolji izbor. Šlag i voće brzo venu i suše se. Ako želite voćnu tortu sa šlagom, najbolje je da je naručite unapred, kako bi bila pripremljena isti dan i sa svežim sastojcima.

3. Obratite pažnju na kombinacije punjenja i glazure

Nisu sve kombinacije praktične. Na primer, maslac-krema spolja i šlag ili mousse unutra mogu stvoriti problem: maslac-krema u frižideru postaje tvrda i gubi ukus, dok šlag i mousse zahtevaju hlađenje. Ako niste sigurni, pitajte osoblje za savet.

4. Zamrznuto je standard i nije loše

Mnogi kupci pitaju da li je torta pečena tog dana. Često nije – i to je u redu. Biskviti se peku unapred, hlade ili zamrzavaju, što olakšava slaganje i čuva kvalitet. Isto važi za kreme, mousse i glazure. Hlađenje i zamrzavanje su uobičajena praksa u profesionalnoj gastronomiji i ne znači da je torta loša.

5. Razgovarajte sa dekoraterom ili osobljem

Ako imate posebne zahteve za dizajn, ukuse ili dekoracije, najbolje je da razgovarate direktno sa dekoraterom. Ako to nije moguće, osoblje na pultu može pomoći da torta bude tačno onakva kakvu želite.

(Telegraf Biznis/Dnevno)