Da bismo "ubrali" od IT dve milijarde €, fali nam 30.000 programera

Obrazovanje IT kadrova jedna je od ključnih mera u Strategiji razvoja IT industrije za period od 2017. do 2020

Izvoz srpskog IT je više nego udvostručen,  međutim, da bismo ubrali dve milijarde evra, nedostaju nam stručnjaci iz te oblasti. To je nešto sa čime se suočava kako Balkan tako i EU, rekla je u intervjuu za Telegraf Biznis državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Zbog toga će fokus države biti na mladoj populaciji i digitalnoj pismenosti, rekla je ona. Sa njom smo razgovarali i o planovima Alibabe za Srbiju.

*Кonačno smo došli i do sporazuma o smanjenu cene rominga u regionu, međutim, koliko smo daleko od toga da cene budu "kao kod kuće"?

- Najkasnije 1. jula 2021. godine cene će biti dovedene do nivoa prema praviluu romingu kao kod kuće” koja važe u Evropskoj uniji. Dakle, predviđeno je postojanje prelaznog perioda od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine. Nakon prelaznog perioda koristiće se usluge u romingu pod istim uslovima koji se primenjuje u domaćem saobraćaju iz paketa ili se naplaćuje samo domaća cena saobraćaja -

*Jasno je da IT jedan od najzdravijih sektora Srbije, i da sve veći kolač pripada tom tržištu, s tim u vezi koji deo IT najbrže raste i gde je najveći potencijal?

- Izvoz računarskih usluga u 2018. godini iznosio je milijardu i 16 miliona evra, što je povećanje od 34% u odnosu na prethodnu godinu, dok je pozitivni saldo iznosio 610 miliona evra, odnosno 32% više nego u 2017. godini. U poslednje četiri godine izvoz IT-a više je nego udvostručen, sa 455 miliona evra u 2015. godini.

"NEĆEMO UZALUD ŠTANCOVATI PROGRAMERE"

Dvocifrene stope rasta izvoza, kao i prihoda i zaposlenosti, znatno su iznad proseka, a prema profitabilnosti, IT sektor je rangiran u četiri vodeće privredne aktivnosti u Republici Srbiji. Ovi parametri potvrđuju da je ICT šansa za brži ekonomski rast, zbog čega posebno moramo obratiti pažnju na nedostatak IT kadrova, što je nešto što sa čime se i zapadni Balkan i EU suočavaju.

*Кoliko nam sada nedostaje IT stručnjaka? Кakve su procene?

- Procenjuje se da u Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka kako bi se dostiglo dve milijarde evra izvoza IT usluga, prema trenutnom modelu rada. Zbog toga je obrazovanje IT kadrova od strateškog značaja.

*Da li postoji onda opasnost od "štancovanja" mladih koji su završili isti smer, odnosno, da li su kursevi, kojih je danas sve više, opasnost od pojave "instant programera“?

-  Srbija je strateški usmerena ka modernizaciji formalnog obrazovanja. Značajni pomaci načinjeni su uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta u osnovno obrazovanje, kao i povećanjem broja informatičkih odeljenja u srednjim školama. Obrazovanje IT kadrova jedna je od ključnih mera u Strategiji razvoja IT industrije za period od 2017. do 2020.

Foto-ilustracija: Shutterstock

"DIGITALIZOVAĆEMO CELO DRUŠTVO"

- Sa ciljem modernizacije obrazovanja Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovodi kapitalni projekat "Povezane škole", koji obuhvata izgradnju standardizovane i održive bežične lokalne mreže u svim školama i sveobuhvatno unapređenje informacione i komunikacione infrastrukture. Planirano je da projekat bude završen do 2021. godine. Osnažujući učenike i studente da se pripreme za nove tehnologije, delujemo na to da celo društvo bude u stanju da implementira glavne principe digitalne ekonomije -

- Takođe, nastojimo da i mlađoj populaciji približimo koristi novih tehnologija i značaj digitalne pismenosti. U toku je redovna školska kampanja „IT karavan“, koju Ministarstvo trgvoine, turizma i telekomunikacija, sprovodi četvrtu godinu za redom. Ove godine, uključeno je oko 2000 učenika petog i šestog razreda, iz 25 osnovnih škola u Srbiji, a koncept je takmičenje u oblasti digitalnih veština i digitalne bezbednosti, koje je počelo 16. aprila i trajaloje do finala u Beogradu, u Domu omladine, 22. maja -

"ALIBABA NAM ŠALJE ALIPEJ"

*Кineska kompanija Alibaba, uprkos snažnom lobiranju, zaobišla je zemlje Balkana i otvorila logistički centar u Belgiji. Ipak, ako ne budu u skorije vreme logističkog centra, svakako je najavljen ulazak Alibabe u Srbiju, o čemu se konkretno radi?

- Ministarstvo je potpisalo Ugovor o poverljivosti sa kompanijom "Alibaba“, koji obema stranama nalaže da ne objavljuju u javnosti informacije o toku pregovora o saradnji. Po završetku pregovora, izdaćemo zajedničko saopštenje o, nadamo se, uspešnim rezultatima i daljim koracima učvršćivanja saradnje pre svega na planu plasiranja platforme za elektronsko plaćanje Alipej na srpsko tržište, i promovisanja turističke ponude Srbije na tržištu Кine -

*Nešto na čemu još radimo je razvoj automobila bez vozača. Кoliko je poznato, na projektu se trenutno radi u saradnji sa stručnjacima iz Grčke i Bugarske. Dokle se stiglo sa tim projektom, posebno u svetlu dešavanja na globalnom tržištu kada je reč o auto-industriji?

- Sporazum o testiranju povezanih i samostalnih vozila u okviru „Balkanskog koridora“, potpisan je sa Grčkom i Bugarskom. To je deo velikog evropskog istraživanja u oblasti povezanih i samostalnih vozila, u okviru kojeg je formirano više koridora u Evropskoj Uniji. Srbija je jedina država u tom projektu koja nije članica EU i za nas to predstavlja priliku da učestvujemo u procesu koji će imati koristi za našu industriju i društvo, ali i za životnu sredinu. Sporazum je i veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere jer se sprovodi tehnički veoma složen projekat. U prvim fazama predviđeno je identifikovanje pravila i specifikacije testiranja povezanih i automatizovanih vozila, odgovarajuće infrastrukture, kao i definisanje pravnog okvira u tri države potpisnice sporazuma-

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Vesna Bjelić)