"Programer u Americi imaće istu platu kao kolega u Srbiji": Nismo više zemlja ratara nego IT-a

"Očekuje se da će cena stručne radne snage da raste u narednom periodu, ali i usluga", jedan je od zaključaka na ovogodišnjoj Sinergiji

Foto: Shutterstock, Pixabay

Koliko smo digitalno otporni na promene, da li imamo dovoljno sredstava i kako da budemo bolji, bilo je jedno od ključnih pitanja ovogodišnje Sinergije.

Kako su istakli učesnici panela, IT sektor raste i ove godine dvocifreno, uprkos izazovima, a potražnja za kadrovima i dalje je aktuelna. Ulogu države vide kao važan oslonac, a budućnost kao svet bez korona virusa u kome će veštačka inteligencija diktirati poslovanje.

Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group podseća da je IT tržište u Srbiji iznosilo 600 miliona evra prošle godine, od čega je više od 300 miliona evra bila država, što je, ističe ogroman napredak, u poređenju sa periodom od pre deset godina.

- Između ostalog, to je dovelo do toga privreda značajno poraste, kao i BDP, a zabeležen je i rast izvoza softvera. On je trenutno broj jedan kada je reč o ukupnom izvozu naše zemlje. Ove godine, očekuje se da će uprkos krizi vrednost izvoza softvera biti 1, 5 milijardu dolara - rekao je Jevrosimović.

Prema njegovim rečima, kako bi se nastavio dvocifreni rast tog sektora, država mora da nastavi sa ovim trendom podrške, na obostranu korist.

Da IT u ovom trenutku napreduje brže nego što svi mogu da pretpostave, potvrđuje i Marjan Stojanović, sekretar pri Privrednoj Komori Srbije, koji ističe da i dalje ima potencijala da stvari krenu brže i efikasnije.

- Prioritet sada su sve mere koje je država donela do danas, da budu iskoršćene na pravi način. Jer, ove mere još nisu stiglu do krajnjeg korisnika - ističe on.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, takođe ukazuje na fantastičan rast IT sektora, precizirajući da on svake godine u proseku iznosi 25 odsto.

- Klasično razmišljanje da smo zemlja ratara je prošlo. Mi smo zemlja IT-a - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sada je jasno šta znači kada je jak IT i da sve što je država radila u prethodne tri godine i što radi sad, da će tek dati rezultate u narednom periodu.

Na pitanje koji kadrovi su najtraženiji i kako ih pronalaze, ali i kakve su generacije koje dolaze, učesnici su saglasni da potražnja prevazilazi mogućnosti.

Marta Arsvoska Tomovska, direktor Tima za reformu javne uprave rekla je da celom svetu nedostaju IT stručnjaci, a ne samo regionu ili Srbiji.

- Važno je što ovde kvalitet izražen i treba ih iskoristiti. Od prvog razreda bi trebalo da se uči algoritamsko razmišljanje - misli ona.

Koliko smo digitalno otporni na promene/Foto: Printscreen

Jevrosimović ukazuje na činjenicu da je generalno struka kojom se bave u manjku sa kadrovima u svim oblastima.

- Svega 40 odsto svetskih potreba je pokriveno. Očekuje se da će cena stručne radne snage da raste u narednom periodu , ali i usluga. Tako, zaposlen u IT u Americi imaće istu platu kao kolega u Srbiji, Kini ili Australiji - smatra on.

Kako je rekao, i njegova kompanija se gotovo svakodnevno susreće sa izazovom u smislu potrage za stručnim radnicima.

- IT kompanije povlače kvalitetene ljude iz privrede, što dovodi to toga da privreda delom trpi. Ali samim tim počinje da raste cena usluga. Cena usluga ove godine porasla je 3 odsto u odnosu na prošlu godinu - kaže on.

Govoreći o trendovima koji tek stižu i kako oni vide godine koje dolaze, 2021, ili 2040, Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji ističe da je ključno obrazovanje da bi se održao tempo sa potrebama privrede kao i da "moramo da se okrenemo svetu i da se širimo".

Jevrosimović na 2040. godinu, gleda kao na futurističku, i veruje da će to biti godina u kojoj će odavno vladati robotika i veštačka inteligencija, dok Jovanović očekuje vakcinu protiv kovida "što pre kako bismo stali na rep pošasti 21. veka".

Sinergija inače ove godine proslavlja dvadeset godina postojanja u vreme velikih promena. Prilagođavajući se novoj stvarnosti i uzimajući u obzir bezbednost učesnika konferencije, Sinergija 20 se održava u digitalnom formatu 25. i 26. novembra.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)