Osporavani TikTok u SAD ima 150 miliona korisnika: Može li vlast protiv naroda?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Težnja američkog vrha jeste da zabrani popularnu aplikaciju, ako ona ostane u kineskom vlasništvu

Foto: Jaap Arriens / Alamy / Alamy / Profimedia

Kineska društvena mreža TikTok saopštila je da u Sjedinjenim Američkim Državama mesečno ima 150 miliona aktivnih korisnika, što je za 50 odsto više u odnosu na 2020. godinu, kada ih je bilo 100 miliona.

Ovaj podatak američkim vlastima nesumnjivo pravi dodatni problem, budući da nastoje da spreče uticaj kineske kompanije u zemlji. Naime, TikTok je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, i samim tim je "trn u oku" Bajdenovoj administraciji.

Od kineskih vlasnika TikTok-a se zahteva da se odreknu svog udela u popularnoj video aplikaciji ili da se suoče sa mogućom zabranom u SAD, saopšteno je pre nekoliko dana Rojtersu iz kompanije.

Međutim, aktuelni podatak o rastućem broju korisnika u Americi, mogao bi da pomrsi konce Administraciji američkog predsednika. On je iznet uoči svedočenja izvršnog direktora Šou Ci Čeva, pred Odborom američkog Kongresa za energetiku i trgovinu, nedavno.

TikTok se suočava se sa sve većim pritiskom i kada je reč o drugim zemljama, ali ne iz istog razloga zbog kojeg ga osporavaju SAD: naime, lista je poduža, od pitanja nacionalne bezbednosti do pitanja "morala" i društvenih normi.

Iz Bajdenove administracije navode da bi aplikacija trebalo da se zabrani, jer bi, navodno, mogla da prosledi podatke američkih korisnika vladi u Pekingu.

U petak je još šest američkih senatora podržalo zakon kojim se Bajdenu daju ovlašćenja da zabrani TikTok, radi zaštite nacionalne bezbednosti.

Aplikacija je saopštila da će njeni rukovodioci ove nedelje doći u Vašington, kako bi obrazložili zašto aplikaciju ne treba zabraniti.

(Telegraf Biznis)