Još jedna pretnja za radnike Amazona? U toku je testiranje humanoidnih robota

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suprotno mišljenju sindikata, kompanija je stava da njeni robotski sistemi pomažu u stvaranju "stotinu hiljada novih radnih mesta"

Foto: Shutterstock

Amazon testira humanoidne robote u svojim skladištima u SAD, što je najnoviji znak da ovaj tehnološki gigant sve više automatizuje svoje operacije.

Najpoznatiji svetski e-trgovac kaže da je taj potez učinjen radi "oslobađanja zaposlenih", tako da se roba bolje isporuči klijentima.

Testiraju, naime, novog robota po imenu Digit, koji ima ruke i noge i može da se kreće, hvata predmete i rukuje njima na sličan način kao i čovek.

Sindikat je, inače, sarkastično rekao da se Amazon "godinama ponašao prema svojim radnicima kao prema robotima", te da je ova automatizacija - prvi krug ka gubitku posla.

- Već smo videli kako stotine poslova nestaju u centrima za dopunu zaliha - rekao je Stjuart Ričards, organizator britanskog sindikata GMB, a piše BBC.

Ali, Amazon tvrdi drugačije: navodi da su njegovi robotski sistemi, zapravo, pomogli u stvaranju "stotinu hiljada novih radnih mesta".

"Ovo uključuje 700 kategorija novih tipova poslova, na kvalifikovanim pozicijama, koji ranije nisu postojali u kompaniji", rečeno je iz Amazona, koji dalje kaže da sada ima više od 750.000 robota koji "sarađuju" sa svojim kolegama - ljudima.

Istovremeno, Amazon je obavestio osoblje da moraju da se vrate nazad u kancelariju ili im preti otkaz.

Dakle, ljudsko osoblje sada nailazi na dve vrste izazova sa kojima mora da se izbori, ako želi da sačuva svoje radno mesto.

(Telegraf Biznis)