U beogradskom restoranu prženice su 700 dinara, a kako plaćaju radnike? Plata šefa smene sve govori
Ako planirate da promenite pravac u karijeri, možda bi trebalo da razmotrite ugostiteljstvo, a posebnu jednu specijalnost
Naša prestonica vrvi od kafića i restorana, a neki su vremenom stekli vrlo zavidnu reputaciju. Takvi lokali su krcati cele godine, i to uprkos visokim cenama usluge.
Najpre smo "naleteli" na oglas na internetu, gde se navode da im treba pojačanje u timu u raznim kategorijama radnika, a onda smo malo "proučili" cene hrane i pića.
Što se tiče doručka, koji je po pravilu najjeftniji, stvari stoje ovako:
- Klasična jaja (omlet, kajgana, jaje "na oko") koštaju skoro 500 dinara
- Topli sendvič napravljen od prženica, sa sirom, pančetom i jajima je čak 700 dinara
- Sendvič sa piletinom i pomfritom je takođe 700 dinara
Obrok salate su uveliko premašile iznos od 1.000 dinara, a isto tako i burgeri. Postoji čak varijanta od 3.500 dinara. Ipak, moramo naglasiti da je reč o "bogatom" jelu, gde ima čak 800 grama mesa.
Sve u svemu, slične cene, pa i veće, srećemo i u drugim prestoničkim objektima, a "ruku na srce" slasnim beogradskim specijalitetima je zaista teško odoleti.
Ali, ko je zaslužan za njih?
Tu su kuvar za topla jela, kuvar za hladne obroke, pomoćni kuvar, konobari, zatim šefovi smena i menadžeri - zaduženi za kompletnu organizaciju.
Na osnovu oglasa koji je postavljen na Instagram stranici beogradskog restorana, možemo zaključiti da najveća plata ide šefu smena u kuhinji, a potom "majstoru" za topla jela.
Restoran u ovom momentu traži čak devet novih radnika, što nam govori i da je potražnja sve veća, tj. da im klijentele ne manjka. Pomoćni kuvari mogu da zarade do 80.000, a poslastičari do 90.000 dinara mesečno.
Dakle, ako planirate da promenite pravac u karijeri, možda bi trebalo da razmotrite ugostiteljstvo, koje se snažno oporavlja nakon perioda korone.
(Telegraf Biznis)