Odgovara obema stranama: Čak 90% radnika ove branše u Nemačkoj radi na crno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registruju kod tela koja regulišu zapošljavanje na nepuno radno vreme

Foto: Shutterstock

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Nemačkoj radi ilegalno, na poslovima od spremanja do baštovanstva, pokazalo je istraživanje objavljeno u subotu.

- Godinama procenjujemo da broj kućnih pomoćnika, koji nisu registrovani i koji rade na crno bez osiguranja i osiguranja od nezgode, prelazi 90 posto - kaže Dominik Enste, autor istraživanja Instituta nemačke privrede (IW).

Za najnoviju procenu, IW je analizirao nedavno objavljene rezultate iz takozvanog socio-ekonomskog panela, reprezentativnog dugoročnog istraživanja koje uključuje oko 290.000 privatnih domaćinstava, piše Fenix.

Prema tom pokazatelju, oko 4,3 miliona domaćinstava, ili otprilike svako deseto domaćinstvo u Nemačkoj, redovno ili povremeno je zapošljavalo radnike za ispomoć u kući, u 2021. godini.

Oduzmemo li poznati broj radnika koji su samozaposleni i plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, 3,9 miliona domaćinstava plaća ljudima da čiste, rade u vrtu, obavljaju druge poslove i čuvaju decu, a sve to "ispod državnog radara", procenjuje IW.

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registruju kod tela koja regulišu zapošljavanje na nepuno radno vreme.

- Iako nije neuobičajeno da kućne pomoćnice rade u domaćinstvu dugi niz godina i da je izgrađen dobar odnos poverenja, domaćinstva često ne žele da ulaze u ugovorne obaveze - kaže Enste.

(Telegraf Biznis)